Boykot işe yaradı - İsrail ağlıyor!

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımına tepkisiz kalmayan vatandaşlar İsrail markaları için boykot kararı almıştı. Başkan Erdoğan'ın açıklamaları sonrası İsrail piyasası durma noktasına geldi. İsrail ağlıyor. Detaylar haberimizde…

Boykot işe yaradı - İsrail ağlıyor!

Türkiye’de İsrail soykırımına yönelik vatandaşlar işletmelerden İsrail markaları satın almayarak boykot kararı almıştı. Kayseri’de de yapılan boykot ve protestolar çok konuşuldu. Geçtiğimiz günlerde ise Başkan Erdoğan İsrail ile ticaretin askıya alındığına dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin İsrail ile 54 ayrı emtia ürününe ticaret yasağı ve ardından İsrail ile ticareti askıya alması İsrail basınında büyük yankı uyandırdı.  Özellikle çimento ürünlerine büyük ihtiyaç duyan İsrail’in en büyük beşinci ithalatçısı konumundaki Türkiye’nin boykotu İsrail medyasında manşetlerden inmiyor.

Boykot işe yaradı - İsrail ağlıyor!

Boykotun ilk gününde İsrailli bakanların sert tepki ve tehditlerinin süslediği manşetlerde artık ‘ticaret endişesi’ de bulunuyor.

Yabancı basında yer alan Capital Economics ‘Türkiye'nin ticareti askıya alma kararı, İsrail'in inşaat ve gıda sektörlerini etkileyebilir’ ifadelerinde bulunurken  The Times of Israel ise ‘İthalatçılar İsrail'e mal getirmek için dolaylı yollar arıyor’ başlıklı bir analiz yayınladı.

The Times of Israel, Türk boykotunun İsrail’de hayat pahalılığına neden olacağını şu yorumla dile getirdi: ‘Kısa vadede Türkiye'nin boykotu, arzın daralmasıyla İsrail'de kuru ve taze gıda, hammaddeler, elektrikli cihazlar, demir, çelik ve otomobil gibi çeşitli ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açacak. İsrailli ithalatçılar alternatif kaynaklar ve ikameler bulacaklar, ancak bunlar daha yüksek üretim ve nakliye maliyetleri nedeniyle daha pahalı olacak.’

İsrail’in zor durumda kalmasına ve İsrail enflasyonunun artacağı düşüncesi Kayseri’de ‘İsrail’e iyi oldu, herkes kendi hakkını protestolar ile aramalı’ yorumlarına neden oldu.