Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat!

Dönence Dizisi'nde Gülce ve Rüzgar karakterleriyle gündeme gelen asperger sendromu ebeveynler için merak konusu oldu. Kayseri seyircisi için de büyük yankı uyandıran dizideki hastalık merak ediliyor. Peki asperger sendromu nedir ve çocuklarınızda hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Haberin detayı, Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberlerinde..

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kanal D'de yayınlanmaya başlayan Dönence dizisi iddialı kadrosu ve çarpıcı konusuyla izleyiciden büyük beğeni aldı. Dizide, Ülkü Hilal Çiftçi'nin hayat verdiği Gülce karakteri ve Doğa Karakaş'ın canlandırdığı Rüzgar karakteri ise hastalıklarıyla seyircinin dikkatini çekti. Gülce ve Rüzgar asperger sendromu yaşayan iki kardeş olarak özellikle ebeveynler için merak konusu oldu. Peki asperger sendromu nasıl bir hastalık ve çocuklar üzerindeki etkileri neler birlikte bakalım.

Bir tür nörolojik bozukluk olan otizm spektrum bozukluk olarak bilinen asperger sendromu ismini 1944 yılında hastalığı ilk kez tanımlayan Dr. Hans Asperger'den alan bu sendromu yaşayanlar, sosyal beceriler konusunda sıkıntı yaşarlar. Asperger sendromu çocuklar çoğunluklar akranları ileiletişim kurmakta zorlanırken, bu çocukların zeka sorunu bulunmadığı hatta zeka düzeyleri ortalamanın üzerinde olduğu biliniyor. Bu hastalığı yaşayan çocuklar tek bir konuya odaklanarak yoğun ilgi göstererek o konuda özel beceri ve yetenek geliştirirler.

Asperger sendromu belirtileri neler?

Asperges Sendromu, her çocukta farklı belirtilere yol açabilir. Fakat diğer otizmlilerde olduğu gibi belirli ilgi alanlarına odaklanma sorunu yaşarlar. Zaman içerisinde takıntıya dönüşen bir odaklanma problemine sahiptirler. Asperger Sendromunun en bilinen semptomatik belirtileri ise şunlardır,

Aynı hareketleri ritmik olarak yineleme

Beden dilini okuyamama

Göz temasından kaçınma

Hisleri anlamada (empati) güçlük

İletişim kurmakta zorlanma

Zorlama rutinler

Düzensiz ve anlama kapalı konuşma

Mahremiyet duygusu eksikliği

Bağırma 

Bir odak noktasında ısrarlı ilgi

Tedavisi mümkün mü?

Asperger sendromunu tamamen tedavi edecek bir yöntem bulunmuyor. Ancak bu tanıyı almış çocukların yaşayacakları zorlukların bilincinde olunarak, tıbbi ve psikososyal destekler ile Asperger sendromu olan çocukların normal veya normale yakın bir hayat sürmesi sağlanabiliyor. Farkındalığı yüksek başarılı insanlara dönüşen bu çocuklar kendilerine uygun özel bir eğitimle belirtileri düşük düzeyde yaşayacaktır.