Kayseri'de Evi Olanlar Bu Haber Sizin İçin

Kira beyannamelerinde yanlış beyanlarda bulunan ev sahiplerine bakanlıktan üzücü haber geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayseri'de Evi Olanlar Bu Haber Sizin İçin

Kira beyannamelerinde yanlış beyanlarda bulunan ev sahiplerine bakanlıktan üzücü haber geldi. Bakanlıktan gelen haberlere göre, 2023 yılı için belirlenen istisnai tutar tutar 21 Bin TL olarak belirlenmişti. 

Sosyal medya hesabından kira beyannamelerine ilişkin açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ev sahiplerini uyardı. Kira Beyannameleri için son günün 5 Nisan olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek vatandaşların herhangi bir yaptırıma maruz kalmalarını istemediklerini söyledi.  

Kayseri'de Evi Olanlar Bu Haber Sizin İçin

Kira beyannameleri konusunda denetim planına aldıkları 1,2 milyon gayrimenkulden yaklaşık 420 binini yerinde tespit ettiklerini belirten Bakan, ’Saha denetimlerimize ve mükelleflerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2023 yılı istisna tutarı olan 21 bin lira üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimize herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için 5 Nisan'a kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz.’ dedi. 

Çalışmalar Titizlikle Sürdürülüyor

Şimşek, ‘Gelir İdaresi Başkanlığı'nın teknolojik imkânları en üst düzeyde kullanarak kira geliri elde edip beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmeye yönelik çalışmalarını titizlikle sürdürüldüğünün altını çizdi. 
1 Nisan’da sona ermesi beklenirken 5 Nisan’a uzatılan gelir beyannamesi verme sürecinde sona yaklaşılırken, yetkililer hala beyanname vermeyen vatandaşlar için beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden verilebileceğini hatırlattı. 

Kayseri'de Evi Olanlar Bu Haber Sizin İçin

Kimlerin Beyanname Doldurma Zorunluluğu Bulunuyor?

2023'te konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek.

Konut Kira Gelirlerinde İstisna Bedeli Ne Kadar Oldu?

2023 yılı içerisinde yıllık 21 bin lira ve altında mesken kira geliri elde edenler gelir vergisi ödemeyecek. 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak açıkladı.

Kayseri'de Evi Olanlar Bu Haber Sizin İçin

İstisnadan Yararlanamayanlar;

•    Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar
•    Yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler
•    Ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret
•    Menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamayacaklar.

Gurbetçiler Beyanname Veriyor mu?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor.

Beyanname Verilmez Ya Da Eksik Beyan Edilirse Cezai İşlem Uygulanacak Mı?

Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası uygulanacak.