Kayserililerin cebi fena yanacak – Ağustos'ta büyük zam geliyor!

Yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesinden yakınan Kayserilileri üzecek bir haber geldi. Prof. Dr. Hakan Kara'nın açıklamalarına göre Temmuz ya da Ağustos ayında büyük zam geliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayserililerin cebi fena yanacak – Ağustos'ta büyük zam geliyor!

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ekonomistlerden önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Alım gücünün düştüğü Kayseri’de vatandaşlar pek çok hizmete zam gelmesinden şikâyet ederken yeni zam haberiyle sarsıldı. 

Prof. Dr. Hakan Kara, TÜFE ve elektrik fiyatlarıyla ilgili bir grafik paylaşarak, temmuz-ağustos döneminde elektrik fiyatlarına büyük bir zam beklediğini söyledi.

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde görev yapan ve aynı zamanda eski Merkez Bankası Başekonomisti olan Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla elektrik fiyatlarının yakın gelecekte artabileceğini belirtti. 

Kara’nın paylaştığı grafikte, 2023’ün ilk dört ayında elektrik fiyatlarının yatay bir seyir izlediği; ancak Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yükselişin göze çarptığı aktarılırken, bu durumun elektrik ücretlerindeki potansiyel artışın sinyallerini verdiği vurgulandı. Prof. Dr. Kara, ‘Elektriğe ciddi zam kapıda. Muhtemelen temmuz-ağustosta yapılır’ ifadelerini kullandı.

Elektrik ücret belirleme süreci nasıl olur?

Elektrik tarife fiyatlarının belirlenmesinde ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) önemli bir rol oynuyor. EPDK, yılda dört kez maliyet değişimlerine göre elektrik birim fiyatlarını belirliyor ve her tarife dönemi başında bu fiyatları kamuoyuna açıklıyor. Elektrik fiyat belirlemelerinde enerji üretim maliyetleri, dağıtım, vergiler, yatırımlar ve enflasyon gibi etkenler belirleyici olmakta.