Ahmet Taş

Mazlumder Ve İnsan Hakları Gecesi

Ahmet Taş

MAZLUMDER (İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği) 1991 yılının Ocak ayında 50'den fazla insanların hakları ve hukukları için kaygılı insanın bir araya gelmesi ile Ankara'da kurulan bir sivil toplum kurumdur.

Zamanla 30 ili geçen teşkilat sayısı bazı şube veya temsilciliklerin kapanması sonucunda bugün 10 civarında ilde teşkilatı bulunmaktadır. Aktif olarak faaliyet gösteren teşkilatlar İstanbul, Ankara, Kayseri, Konya, Adana, Adıyaman ve Malatya olup Mardin, Ağrı ve Van gibi illerde de temsilcilikleri bulunmaktadır.

MAZLUMDER kurulduğu yıldan bu yana insanların haklarının korunması, insan hakları bilincinin yayılması konusunda bir sivil toplum kurumu olarak önemli görevler ifa edip, hizmetler vermiştir.

1991'de ABD'nin Irak’ı işgali ile sonuçlanan Körfez Savaşı ve işgalden sonra ABD'nin bu ülkede yaptığı insanlığın yüz karası uygulamaların kamuoyuna duyurulması ve 28 Şubat 1997'de ülkemizde yaşanan post modern darbe öncesi ve sonrasında yaşanan liseler, üniversiteler ve kamu kurumlarında uygulanan yüz karası başörtü ve kıyafet yasağı, inançlı kamu personeli ve asker personeli inançlarından dolayı kamu görevinden haksızlık ve hukuksuzlukla atılmaları meslek liseleri ve imam hatip liselerinin üniversite sınavlarında ayrımcılığa uğratılmaları, mütedeyyin sanayici ve esnafın ayrımcılıkla mağdur edilmesi dahil toplumun geneline yayılan hukuksuz uygulamaların hep karşısında olmuş, kınanma yargılanma, tutuklanma pahasına yıllarca bunlarla mücadele eden bir kurum olmuştur MAZLUMDER.

MAZLUMDER’in Kayseri Şubesi 1998 yılında içinde insanlık kaygısı olan bir grup kanaat önderinin öncülük etmesi ile kurulmuştur. Kurulduğu yıllarda devam eden 28 Şubat darbe döneminin hukuksuz uygulamaları ile mücadelenin içinde bulmuştur kendini. O dönemde tüm Türkiye'de uygulanan başörtü yasağına karşı el ele eylemi, insan hakları mitingi, sabah namazında Hunat Camii'nde buluşma ve dua eylemleri dahil birçok eylemin içinde yer almış, düzenlenmesinde aktif görev almıştır MAZLUMDER.

MAZLUMDER’in Kayseri şubesi 2005 yılından sonra daha kurumsal bir yapıya kavuşmuş haftanın 6 günü açık olan bürosu çalışanı ve aktif yönetimi ile üyeleri ile Kayseri'de, Türkiye'de ve dünyada meydana gelen halk ihlallerini zamanında takip edip kamuoyu ve üyelerini haberdar etme ve gerekli tepkiyi vermekte başarıyla hizmete devam etmiştir.

Bunlarla birlikte okullarda, sivil toplum kurumlarında insan hakları seminerleri, hak ihlallerini raporlama çalışmaları, mazlum ve mağdurlar için düzenlenen insani yardım çalışmalarına destek verme, 6 Şubat 2023'te yaşanan depremden sonra deprem bölgesine insani yardım ve halk ihlalleri ziyaretleri başta olmak üzere birçok hizmetin içinde olmaya devam etmektedir MAZLUMDER’in Kayseri Şubesi.

MAZLUMDER genel merkezinin her yıl düzenlediği ve şenlik havasında geçen 10 Aralık İnsan Hakları Günü anısına İnsan Hakları Gecesi bu yıl 9 Aralık Cumartesi günü Kayseri Şubesine ev sahipliğinde Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonunda yapılacaktır.

Deprem felaketi ve Gazze soykırımı temalı gecede konuşmalar, deprem ve Gazze soykırımı ile ilgili slayt gösterimi, fotoğraf sergisi, Gazze ezgileri ve şiir dinletileri ile Gazze soykırımı ve deprem felaketi anısına insan hakları ödülleri takdimi yapılacaktır.

Buruk bir şenlik havasında geçeceğini umduğumuz geceye MAZLUMDER merkez ve şubelerinden 50'ye yakın davetli ile Kayseri'den sivil toplum, bürokrasi ve halkımız davetlidir.

Yazarın Diğer Yazıları