Azim Deniz

TEMAYÜL ÇUVALLAMASI

Azim Deniz

SİYASİ partiler milletvekili adaylarını çeşitli yöntemlerle belirliyor. Kimi partilerin, aday listelerini direk genel başkanları yazıyor, kimi partiler ise, temayül yoklaması, merkez yoklaması gibi yöntemlerle belirliyor.

Geçtiğimiz günlerde, Kayseri AK Parti ve İYİ Parti’de milletvekili adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yapıldı. CHP ise merkez milletvekili adaylarının belirlenmesinde merkez yoklaması yaptı.

Partilerin yapmış olduğu, Kayserideki temayül ya da merkez yoklamasında adeta üç parti de çuvalladı.

CHP teşkilatında uzun süredir karmaşa kavga hakim. İl başkanı, ilçe başkanları ve teşkilatı ile kavgalı.  Parti teşkilatının yöneticileri adaylarla ilgili düşüncelerini kâğıda yazdıktan sonra zarfa koyup, toplu şekilde genel merkeze göndermeleri gerekiyor. İlçe yöneticileri il başkanlığına güven duymadığı için kendi zarflarını bizzat kendileri götürüyor. Şurada seçime 40 gün kalmış, merkez yoklama zarflarını bile toplayıp CHP teşkilatı merkeze gönderemiyor. Aday seçiminde bile yan yana gelemez iseniz başarıyı nasıl bekleyeceksiniz.

AK Parti Teşkilatı temayül yoklaması yaptı. Kadirhas Kongre Merkezi’nde yapılan, temayül yoklamasına, milletvekili adayları çok tepki gösterdi. Aslında CHP ve İYİ partiye bakarsanız bir nebze daha düzenli ve başarılı idi. Bilgisayar yazılımı hazırlanmış, gelen üyeler kontrolden geçtikten sonra, bilgisayardan oyunu kullanıyor, tercihleri anında genel başkan ve ilgili başkan yardımcısının bilgisayar ekranına düşüyor. Temayül yoklamasına Felahiye Teşkilatı katılmadı. Başka hangi ilçe teşkilatı katılmadı bilmiyorum. Aday adayları, Felahiye ilçesinin durumu protesto ettiği için gelmediği yönünde bilgi geldi. Fakat ben il başkanı ile görüşmemde, ilçe başkanının adaylık için istifa etmesi sonrası, yeni ilçe teşkilatı oluşturulamadığı için temayüle katılamadıklarını öğrendim. Yine aday adaylarının ilginç bir iddiası daha vardı. Gelmeyen üyelerinin yerine, orada bekleyen partililere oy kullandırıldığı yönünde. Olmuş mudur bilemem ama siyasi tecrübelere sahip partilerin seçim zamanı şaibelerden uzak olmaları gerekir.

İYİ Parti temayül yoklamasında da ciddi anlamda sıkıntılar oluştu. Bazı aday adayları temayül öncesi partiye çok sayıda üye kaydı yaptırmış olması, uzun süredir partide çalışan mücadele eden aday adayları tarafından tepkilere neden oldu. Şehir dışından adaylar, genç adaylar ilk sıralara yerleşirken, gece gündüz parasıyla emeğiyle mahalle mahalle parti için koşturup çalışan adaylar listenin gerilerinde kaldı. Parti genel merkezi aday listesini hazırlarken çok zorlanacağa benziyor.

Partilerde, yapılan temayül ve merkez yoklama yöntemlerinin uygulama şekli yüzyılımıza yakışmıyor.
Teknoloji ilerledi. AK Parti’nin yapt
ığı gibi bir yazılım hazırlanır. Parti üyelerinin bir yere gitmesine gerek kalmadan evinde, ofisinde oturduğu yerden, TC kimlik numarası ve telefonuna gelen kod ile sisteme giriş yaparak,  milletvekili aday adayları içerisinden kendi listesini oluşturabilir.

Klasik sandık kurularak yapılan temayül yoklamalarında, partililer oy kullanacağı sahaya gittiğinde, orada bulunan parti yöneticilerinin ve adayların her türlü baskısına maruz kalıyordu.

Teknolojiye uygun yukarda anlattığım şekilde bir temayül yoklaması yapılmış olsa, parti üyeleri kendi hür iradesini kullanmış olur ve sağlıklı sonuçlara ulaşılır. Ayrıca, temayül yoklamalarına katılan partililerin en az altı ay önceden partiye kayıt yaptırmış olmaları daha doğru olacaktır.

Bütün partiler sıkıntılı. Seçime girecek parti listelerinin belirlenmesine, şurada kaldı üç gün. Aday belirlemesinde büyük kırgınlıklar yaşanacak gibi görünüyor.

Yorumlar 1
Erciyes dagi 09 Nisan 2023 18:50

Asim kardesim sen cesur gazetesin anca sen.yazarsin suriyeliler memleketi bitirdi?? Kucukmustafapasa mahallesinde terorestirdiler Kaynak yenicag gazetesi oysa kayserigazeteleri uyudular. Murat metiner gibiler gazeteciyse.biz neyiz?.saygideger asim bey.dosca selamlar isvicre

Yazarın Diğer Yazıları