Şenay Sarıaslan

Bir Küçük T.C. Meselesi

Şenay Sarıaslan

Bir zamanlar kurum ve kuruluş tabelalarından tek tek kaldırılan T.C ibaresi şimdilerde tekrar tabelalardaki yerini alıyor.

O zamanlar sadece muhaliflerin tepki gösterdiği bu duruma şimdilerde neden herkes tepkili ve neden tabelalar alkışlarla yerine dönüyor bir bakalım. Ama öncesinde bir hatırlayalım bakalım bu T.C. ibaresi neden kalkmıştı, nasıl başlamıştı olaylar.

Türkiye Cumhuriyeti kısaltması anlamına gelen T.C. ibaresi, resmi bir yazı olmaksızın ilk önce 2012 yılında Halk Sağlığı Kurumu tarafından kaldırılmıştı. Ardından 2013 yılında bazı valilikler kaldırmaya başladılar. Her iki olay sonucunda da gelen tepkiler üzerine kaldırılan ibareler tekrar yerine asılmıştı.

Ancak 2016 yılında Ziraat Bankası’nın bazı şubelerinden kaldırılmaya başlanılan T.C. ibaresi tekrar yerine asılmadı. İtirazlar üzerine dönemin başbakan yardımcısından traji komik bir açıklama geldi. Açıklamada, bankanın ticari işletme isminin (ziraat bankası) müşterilerin belleğinde uzun süre kalmasını istemeleri olduğu belirtildi.

2022 de ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ibarenin kaldırılmak istendiği yönünde söylentiler çıktı. Vatandaşların bu söylentilere büyük tepki göstermesi üzerine vazgeçildiği biliniyor.

En son kaldırılan T.C. ibaresi ise Erciyes Üniversitesi’ne ait. 2023 yılında, üniversitenin Sabancı Kültür Merkezi girişindeki tabelasından ibare kaldırıldı.

Peki, vatandaşların tepki gösterdiği bu uygulamaya bazı kurum ve kuruluşlar neden bu kadar hevesli? Maalesef net bir cevabı olmayan, yetkililerin yanıtlamaktan kaçındığı bir soru…

Geçtiğimiz hafta, 31 Mart Pazar günü, yaşanan yerel seçimlerin ardından el değiştiren belediyelerden arka arkaya T.C. ibaresinin tabelalara yeniden eklenmesi haberi geliyor. Peki, el değiştiren çoğu belediyede sizce neden ibareler tören tadında yerine asılıyor? Vatandaşlar o anlarda nasıl da mutlu fark ettiniz mi? Mutlular çünkü T.C ibaresi onlar için devletlerine yani Türkiye Cumhuriyeti’ne manevi bağlılıklarını simgeliyor. Milliyetçilik ruhuyla vatana duydukları aidiyeti hatırlatıyor. T.C. ibaresi bir ibareden daha çok insanların devletin manevi gücünü arkalarında hissetmesidir, bir babanın gücünü hisseder gibi...

Yazarın Diğer Yazıları