Şenay Sarıaslan

Hoş Geldin Beklenen, Hoş Geldin...

Şenay Sarıaslan

Ramazan nasıl da huzurlu, nasıl da güzel...

Ezan sesi bir başka geliyor sanki, tüm inananların aynı anda sofraya oturup yemeğe başlaması, pencerelerden dışarıya yansıyan kaşık bıçak çatal seslerinin verdiği o birlik beraberlik duygusu… İçilen o ilk suyun tadının değişip damakta lezzet şölenine dönmesi.. Ramazan benim için huzur ayıdır.

Fakirleri anlamak, açlığı düşünmek değil de daha çok Allah'ı anmak, nefsi terbiye etmektir. Nefis dediysem de sadece yemek yemek değil kastettiğim.

Gözümüzü, gönlümüzü, dilimizi terbiye etmek. Aslında 365 gün yapmamız gerekenleri ramazan ayında daha çok hatırlamak, hayata adapte etmek demek benim için.

Oruç tutmanın sadece aç kalmaktan oluştuğunu zanneden bir kitle de var tabii. İçleri öfke dolu olan, hani şu oruç tuttuğu için kendini kutsal zanneden arkadaşlar. Kendilerine her şeyi mübah görenler. İşte bu kişiler oruçlu olduğu için sinirli olmayı, kalp kırmayı, oruçlu olmayana şiddet göstermeyi kendilerinde hak görenler. Gerçek ramazan ayının anlamından uzak kalan, gönlünü huşu ile sevgi ile doldurmak yerine daha çok öfke ile kin ile dolduran kişiler. Ah ne üzücü bu insanlara maruz kalmak ve bu insanların var olduğunu bilmek.

Camilerde vaaz verilse keşke, ramazanın aslında bir açlık değil bir gönül meselesi olduğu anlatılsa...

Gönül almanın, güler yüzlü olmanın ne kadar sevap olduğundan bahsedilse ve tabii bir de zorlama dini olmadığından. İslam dininin en özel dinlerden olduğunu bilimsel araştırmaları okurken daha çok anladım. Rabbimin bizi bizden çok düşündüğü için namaz kılmayı, oruç tutmayı kullarına farz eylediğini anladım. Zekat verdirmesi ayrı bir güzel, fazla olan malını paylaşabilmeyi teşvik etmesi veya bir kase çorbanı bölüşebilmeyi önermesi ayrı bir güzel…

Ah ne güzel bir dinimiz var. 

İslamiyet tabii ki bizim için en özel din, sonuçta öz inancımız. Lakin farklılıkların olduğunu da unutmayalım, nihayetinde tüm dinler gibi bizim inancımız da sevgi üzerine kurulmuş. Boşuna 'İslamiyet hoşgörü dini' dir dememişler. 
Sevdiklerinizle, sağlıkla geçireceğiniz nice ramazanlarınız olsun.
 

Yazarın Diğer Yazıları