Yer Bilimleri Uzmanı, Kayseri, Kahramanmaraş ve Adana'yı ilgilendiren raporu açıkladı!

Deprem Uzmanı Serkan İçelli, bir süredir üzerinde çalıştığı Deliler Fayı Bünyan, Sarıoğlan, Tecer Segmenti Gözlem Raporu'nu açıkladı. Raporda bu faya ilişkin hangi bilgiler var? Bu faydaki hareketlilik yeni bir depremin habercisi mi? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Yer Bilimleri Uzmanı, Kayseri, Kahramanmaraş ve Adana'yı ilgilendiren raporu açıkladı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş Depremi’nin ardından yaptığı çalışmalarla kamuoyunda adından söz ettiren Teknoloji ve Yer Bilimler Uzmanı Serkan İçelli, yeni çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Bir süre önce Sosyal Medya hesapları üzerinde Deliler Fayı üzerinde çalışma başlattığını, yaptığı araştırma ve ölçüm sonuçlarını açıklayacağını duyuran İçelli, beklenen açıklamayı Twitter hesaplarından paylaştı.
Deprem Uzmanı Serkan İçelli, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana gibi illeri yakından ilgilendiren Deliler Fayı Bünyan, Sarıoğlan, Tecer Segmenti gözlem raporunu kamuomuyla paylaştı. Yaptığı çalışmanın bilimsel sonuçlarını açıkladığını ifade eden İçelli, önemli bilgiler paylaştı.

Yer Bilimleri Uzmanı, Kayseri, Kahramanmaraş ve Adana'yı ilgilendiren raporu açıkladı!
İçelli, “Birikmiş deformasyon enerjisini açığa çıkacağı bir depremin oluşmasını ancak enerji biriken ve deprem olacağı varsayılan fay üzerinde sürekli olarak ölçüm yaparak tespit edebiliriz. Yine de tam gün ve saat vermek imkansızdır”dedi.


Depremlerin hangi zaman ve saat diliminde olacağının tahmin edilemediğini hatırlatan İçelli, şu bilgileri verdi: “Aynı zamanda önceden, çok yakında burada bu büyüklükte deprem olma riski var derseniz sosyaekonomik olarak kaos yaratibilirsiniz. İnsanların psikolojisinden, eğitime, ticarete kadar birçok alanda alarm seviyesine geçmeniz gerekir. Depremin ne zaman olacağı belli olmadığı için bu durum çok ciddi sorunlara yol açar. Bu tür haberler, arazi ve emlak spekülasyonlarına da açıktır” dedi.


Deliler faya üzerinde çalışmanın tamamen kendi bireysel imkanları ile gerçekleştirildiğini vurgulayan İçelli, “Alınan verilerin yüzde 100 doğru olmayıp sapmalar meydana gelebileceğine” dikkat çekti. 
İçelli, şunları söyledi: “Deliler Fayı büyük depremlere yol açabilecek doğrultulu atılımlı bir faydır. Toplamda 205 km kadar olan Deliler fayı, Kayseri’nin güneyinde Ecemiş fayı ile birleşmektedir. Yıllık kayma hızı 0.5 mm/1 arasında olup en büyük ürettiği deprem büyüklüğü ve tarihi bilimsel olarak ortaya konulamamıştır.”


Osmaniye çevresinde bir enerji birikmesi olduğunu 6 Şubat depremlerinden önce çektiği videolarda dile getirdiğini ifade eden İçelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuanda orda bir sismik artış gözüküyor. 6 civarındaki depremlere heran hazır olun. Hasarlı ve orta hasarlı binaların yıkılacağını defalarca söylüyoruz. Depremler gelecek, bunun kaçışı yok. Önemli olan tedbirli olmak.”