1.5 Asırlık Cacık Yunanların Gerisinde Kaldı!

Türk mutfağının sevilen mezelerinden biri olan cacık neredeyse 1,5 asırlık bir geçmişe sahiptir. Neredeyse aynı malzemelerle hazırlanan Yunan cacığı birçok lezzet sıralamasında Türk cacığının önüne geçtiği görüldü. Peki, cacık ve cacıki arasında ne farklar var? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

1.5 Asırlık Cacık Yunanların Gerisinde Kaldı!

Türk mutfağının sevilen mezelerinden biri olan cacık neredeyse 1,5 asırlık bir geçmişe sahiptir. Neredeyse aynı malzemelerle hazırlanan Yunan cacığı ise birçok lezzet sıralamasında Türk cacığının önüne geçti.

Yunan Usulü Cacık (Tzatziki), Türk cacığının nerdeyse birebir aynısı olarak sunuluyor. Lezzet eleştirmenlerinin incelemeleri ve araştırmalarını bir araya getiren TasteAtlas dünyanın en iyi salatalıklı yemeklerini açıkladı. Elde edilen verilere göre neredeyse hiç farkı olmamasına rağmen Yunan usulü cacık, Türk cacığını geçti. Listede Yunan usulü cacık 2. sırada yer alırken Türkiye’ye ait olan Cacık, 5. Sırada yer aldı. Ayrıca dünyanın en güzel yoğurtlu yemekleri sıralamasında Türk cacığı 19. sırada yer aldı. Aynı sıralamada yine Yunan usulü cacık 3. sırada yerini aldı. Peki, iki cacık arasında ne farkları var?

Tzatziki (Yunan Usulü Cacık) Tarifi İçin Malzemeler 

250 gram süzme yoğurt (Ekşi olmamalı)
2 diş sarımsak
2 iri salatalık
Tuz
Zeytinyağı

Süslemek için: zeytin

Tzatziki (Yunan Usulü Cacık) Tarifi Nasıl Yapılır?

Salatalıkları iri rendeleyerek suyunun süzelim(Yunanistan’da suyunun tamamen süzülmesini sağlamak için bir gece önceden bezin içerisine alıp asıyorlar. Ne kadar önce yapılırsa o kadar iyi olduğu söyleniyor).  Sarımsakları rendeleyip yoğurt ile karıştıralım. Salatalıkları yoğurdun içine tuz ile birlikte atalım. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirip yemeye hazır hale getiriyoruz.  

1.5 Asırlık Cacık Yunan'ların Gerisinde Kaldı!

Cacık Tarifi İçin Malzemeler 

4 adet büyükçe salatalık
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 su bardağı soğuk su
Bir tutam dereotu (İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri için:
Zeytinyağı
Dereotu

Cacık Tarifi Nasıl Yapılır?

Salatalıkları soyalım ve ardından rendeleyelim. Geniş bir kapta yoğurt, soğuk su ve rendelenmiş sarımsağı koyup karıştıralım. Üzerine salatalıkları, ince kıyılmış dereotunu, tuz ve naneyi ilave edip karıştıralım. Hazırladığımız cacığı servi kâselerine koyalım ve üzerine zeytinyağı gezdirip dereotu ile süsleyelim.

1.5 Asırlık Cacık Yunan'ların Gerisinde Kaldı!

İki tarifte incelendiğinde aradaki tek farkın süzme yoğurt olduğu görüldü. Benzerlik oranı bu kadar fazla olmasına rağmen, sıralamalarda neden bu kadar fark olduğu tartışılıyor.