1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

1 Ağustos'ta KPSS soruları iptal edilirken bu tarihte pek çok olay yaşandı. Peki tarihte başka hangi gelişmeler yaşandı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

1 Ağusyos'ta Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe vefat ederken, İstanbul Üniversitesi’nin kuruldu.

Yine bu tarihte Türkiye Erkek Milli Curling, şampiyon oldu

Tarihte yaşanan gelişmeleri Kayseri Anadolu Haber olarak sizler için derledik...

1 Ağustos 2016

2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür soruları iptal edildi

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

FETÖ'nün soru hırsızlığının açığa çıktığı 2010 KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür kısmı iptal edildi. Ankara 1. İdare Mahkemesince verilen kararda, "Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da iptal edilen Eğitim Bilimleri gibi sınavdan önce başka kişilerin eline geçtiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır." denildi.

1 Ağustos 2012

Türkiye Erkek Milli Curling, şampiyon oldu

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Türkiye Erkek Milli Curling Takımı, Macaristan'ın Debrecen kentinde düzenlenen 5. Uluslararası Debrecen Turnuvası'nda 5 maçını da kazanarak şampiyon oldu.

1 Ağustos 2012

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, vefat etti

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Ankara'dan İstanbul'a dönüşünde TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı mevkisinde geçirdiği trafik kazasında 79 yaşında hayatını kaybetti.

1 Ağustos 2008

Konya'da öğrenci yurdu çöktü: 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir vakfa ait üç katlı kız öğrenci yurdu çöktü. Enkaz altında kalan 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.

1 Ağustos 2001

Azerbaycan, Latin alfabesine yeniden geçti

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Azerbaycan, Sovyetler Birliği'ne bağlı iken kabul ettiği Kiril alfabesinden 1920'lerin başında bağımsızken kısa süre uyguladığı Latin alfabesine yeniden geçti.

1 Ağustos 1971

TÜSİAD kuruldu

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 1971 yılında İstanbul merkezli, sanayi ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarlarınca kurulmuş olan örgütün adıdır. 

 1 Ağustos 1950

Türkiye NATO’ya başvurdu

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Türkiye'nin NATO üyeliğine ilişkin protokol 17 Ekim 1951 tarihinde imzalanmıştır. Kuzey Atlantik anlaşmasına Türkiye Cumhuriyeti'nin katılmasına dair kanun 18 Şubat 1952 tarihinde kabul edilmiş olup, ülkemiz Yunanistan'la birlikte anılan tarihte NATO'ya üye olmuştur.

1 Ağustos 1933

İstanbul Üniversitesi’nin kuruldu

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan kararla, 31 Temmuz 1933'te kapatılan Darülfünun'un yerine 1 Ağustos 1933'te İstanbul Üniversitesi kurulur. İstanbul Üniversitesi, Kasım ayında Türkiye'nin “ilk ve tek üniversitesi” olarak eğitim vermeye başlar.

1 Ağustos 1840

Ceride-i Havadis gazetesinin ilk sayısı basıldı

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

İlk sayısı 1 Ağustos 1840'da Bahçekapı'da Hamidiye Türbesi karşısında kiralanan bir yerde kurulan matbaada basılan Ceride-i Havadis, özel elemanlar tarafından bakanlıklara, elçiliklere, kıraathanelere ve abonelere dağıtılmış, ayrıca ilgilenenlere tanıtım amacıyla ücretsiz verilmiştir.

 1 Ağustos 1830

Belçikalılar’ın Hollanda’ya karşı ayaklanmasıyla Belçikanın kuruldu

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Belçika Devrimi, Hollanda Birleşik Krallığı'nın güney eyaletlerini içine alan ve Belçika Krallığı'nın kurulmasıyla sonuçlanan çatışmalar dizisidir. Nüfusun büyük bölümünün Katolik olduğu güney eyaletlerinde egemen dil Fransızcaydı. Kral I. Willem'in baskıcı yönetimi, ülkede görülen yüksek işsizlik oranı ve çalışan sınıfların içinde bulunduğu düzensiz ortam Belçika Devrimi'ni hazırlayan etmenler arasında gösterilmektedir.

 1 Ağustos 1774

İngiliz Kimyacı Joseph Priestley oksijen gazını keşfetti 

1 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Joseph Priestley, İngiliz fizikçi, kimyager, filozof ve papaz. Karbon dioksit üzerine araştırmaları ve oksijenin bulunuşuna katkıları ile bilinir. Oksijen Carl Wilhelm Scheele tarafından 1773 yılında veya daha erken yıllarda Uppsala'da ve Joseph Priestley tarafından 1774 yılında Wiltshire'da keşfedilmiştir. Fakat öncelik genellikle Priestley'e verilir çünkü onun çalışması daha önce yayınlanmıştır. Oksijen ismi, bu elementle yaptığı deneylerle o zamanlar popüler olan korozyon ve yanma ile ilgili phlogiston teorisinin gözden düşmesine sebep olan Antoine Lavoisier tarafından 1777 yılında türetilmiştir.