1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

1 Eylül tarihte bugün hangi gelişmeler yaşandı? Detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde sizler için derledik...

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

1 Eylül tarihte bugün neler yaşandığını sizler için Kayseri Anadolu Haber olarak derledik. Bu tarihte müslümanlara roketatarlı saldırı düzenlenirken, 543 hakim ve savcı meslekten ihraç edildi.

İşte 1 Eylül tarihinde yaşanan diğer gelişmeler....

1 Eylül 2019

CEMİL MERİÇ'İN KÜTÜPHANESİNDEKİ ESERLER CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞIŞLANDI

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

Yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç'in kütüphanesindeki her biri eşsiz 300 Osmanlıca eser, başta araştırmacılar olmak üzere insanlığın istifadesine sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesine bağışlandı. Vefatının ardından babasının kütüphanesini ağabeyi ile paylaşan Prof. Dr. Ümit Meriç, kendi payına düşen baba yadigarı emsalsiz Osmanlıca eserleri, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanlığı görevlilerine teslim etti. Görevliler, Ümit Meriç'in evindeki eserleri hassasiyetle kutulara yerleştirerek, araçlarla taşıdı.

1 Eylül 2017

MYANMAR'DAN KAÇAN ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ROKETATARLI SALDIRI

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, BM Din ve İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü Ahmed Şahid ve BM Azınlık Sorunları Raportörü Fernand de Varennes'in yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "27 binden fazla kişi, Myanmar'dan Bangladeş'e Cox's Bazar bölgesinden giriş yaparken 20 binden fazla kişi de sınırda bekletiliyor ve sayı giderek yükseliyor." ifadelerine yer verildi.

1 Eylül 2016

543 HAKİM VE SAVCI MESLEKTEN İHRAÇ EDİLDİ

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında geçici olarak görevden uzaklaştırılan, 543 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti. HSYK Genel Kurulu, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, başlatılan soruşturma kapsamında ikinci listede geçici olarak meslekten uzaklaştırılan 648 hakim ve savcının durumunu görüştü.

1 Eylül 2007

İNGİLTERE'NİN HİNT ASKERLERİNİ KOBAY OLARAK KULLANDIĞI ORTAYA ÇIKTI

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

İngiliz ordusunun 1930'lu yıllarda yüzlerce Hindu asker üzerinde hardal gazının etkilerini araştıran deneyler yaptığı ortaya çıktı. İngiliz Ulusal arşivinde yapılan araştırma İngiliz ordusunun 1930'lu yıllarda yüzlerce Hindu asker üzerinde hardal gazının etkilerini araştıran denemeler yaptığını ortaya çıkardı.Guardian gazetesinde yeni ortaya çıkan İngiltere Ulusal Arşiv belgelerine dayanılarak verilen haberde, Pakistan sınırları içinde kalan Ravalpindi'de 1930'ların başında başlayan kimyasal silah denemelerinin 10 yıldan fazla sürdüğü belirtildi. Gazetenin aktardığı 1942 tarihli bir belgede, denemelere katılan askerlerin vücutlarında ağır yanıklar oluştuğu ve askerlerin hastaneye kaldırıldığı vurgulandı.

1 Eylül 1991

ÖZBEKİSTAN BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

Özbekistan, resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir. Özbekistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde ve batıda Kazakistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde Afganistan ve Türkmenistan'dır.

1 Eylül 1976

YÜZÜCÜ ERDAL ACET MANŞ DENİZİ'Nİ 9 SAAT 2 DAKİKADA GEÇEREK DÜNYA REKORU KIRDI

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

Erdal Acet, Adana Demirsporlu Milli yüzücü. 1962-1972 yılları arasında sürekli milli takımda yer aldı. 8 kez düzenlenen uluslararası İstanbul Yüzme Maratonu'nda 7 kez yarıştı. İstanbul yüzme maratonunda 5 birincilik 2 ikincilik aldı. 1966 yılında Türk-Macar ve İsrail yüzücüleri arasında Pendik-Burgaz-Fenerbahçe parkuru üzerinde yapılan ilk milletlerarası yüzme maratonunda ilk üçte yer almıştır. Erdal Acet, Manş Denizi'ni geçmek için Kutal Özülkü antrönörlüğünde hazırlık yapmıştır. 1 Eylül 1976 tarihinde Erdal Acet, Manş Denizi'ni 9 saat 2 dakikada geçerek dünya rekoru kırdı.

1 Eylül 1969

MUAMMER KADDAFİ, LİBYA'DA ASKERİ BİR DARBEYLE KRAL İDRİS'İ DEVİRDİ

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

Muammer Muhammed Ebu Münyar el-Kaddafi, eski Libya lideri. 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'ten 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. 1979-2011 yılları arasında Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetti.

1 Eylül 1949

ANKARA DEVLET TİYATROSU KURULDU

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

Ankara Devlet Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne bağlı resmî bir tiyatro kurumudur. 10 Haziran 1949 tarihinde çıkarılan "Devlet Tiyatro ve Operası'nın Kuruluş Yasası" gereğince Devlet Tiyatro Opera Genel Müdürlüğü'ne atanan Muhsin Ertuğrul ve arkadaşlarının çabasıyla; Türkiye'de ilk resmî sanat kurumu olarak Ankara Devlet Tiyatrosu, 1 Ekim 1949 tarihinde Küçük Tiyatro`da Cevat Fehmi Başkut'un Küçük Şehir, ve Büyük Tiyatro`da Johann Wolfgang von Goethe'nin Faust adlı oyunlarıyla etkinliğe başlamış oldu.

1 Eylül 1939

ALMANYA'NIN POLONYA'YA SALDIRMASI ÜZERİNE II. DÜNYA SAVAŞI BAŞLADI

1 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?

II. Dünya Savaşı, 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi olup birçok milletin yer aldığı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel bir askerî çatışmadır. Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD, Çin Cumhuriyeti ve Fransa, Müttefik Devletler olarak; Almanya, İtalya ve Japonya, Mihver Devletler olarak katılmıştır.100 milyondan fazla askerî personelin dâhil olduğu savaşta savaşa katılan ülkeler tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, sivil ya da askerî kaynak farklılığı gözetmeksizin savaş için seferber etmiştir. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olmakla kalmayıp, Holokost gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en büyük ve en kanlı savaştır ve 1939-1945 yılları arasında 40-50 milyon insan hayatını kaybetmiştir.