10 milyondan fazla kişinin kişisel verileri çalındı!

Resmi açıklamalara göre, 2023 yılında 10 milyon 157 bin 921 kişinin kişisel verileri çalındı. Detaylar haberimizde..

10 milyondan fazla kişinin kişisel verileri çalındı!

Resmi açıklamalara göre, 2023 yılında 10 milyon 157 bin 921 kişinin kişisel verileri çalındı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında yapılan bildirimlere dayalı olarak hazırlanan raporda, toplamda 50 veri ihlali bildirildi. Bu bildirimler, hem kamu kurumları hem de özel kuruluşlar tarafından gerçekleştirildi.

Raporda öne çıkan bir diğer ayrıntı ise veri sızıntılarının büyük çoğunluğunun siber saldırı ve veri sızıntısı yoluyla gerçekleşmiş olması. İhlallerin yaşandığı 50 kurumdan 29'unun verileri doğrudan siber saldırılar sonucunda ele geçirildi. Ayrıca 11 kurum ise verilerinin sızdırıldığını açıkladı. Diğer yandan, 4’er vakada oltalama (phishing) ve fidye yazılımı saldırıları rapor edildi.

10 milyondan fazla kişinin kişisel verileri çalındı!

Bazı bildirimlerde saldırı yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmezken, bir kurum teknik bir hata nedeniyle veri kaybı yaşadığını belirtti. Başka bir şirket ise veri ihlaline dair herhangi bir ayrıntı paylaşmadı.

Çalınan veriler ve kapsamı

Çalınan veriler arasında kimlik numarası, cep telefonu, banka hesap bilgileri, kan grubu ve e-posta gibi önemli bilgiler yer alıyor. Toplamda 24 farklı veri türü çalındı. Bu 50 kurumdan 12'si, kaç adet verinin çalındığını tespit edemediklerini ifade etti. KVKK’ya yapılan bu bildirimler, birçok kişinin kişisel bilgilerinin siber suçluların eline geçtiğini ortaya koyuyor. Çalınan veriler arasında ırk ve etnik köken bilgileri, plaka numaraları gibi özel nitelikli bilgiler de bulunuyor.

10 milyondan fazla kişinin kişisel verileri çalındı!

Siber saldırılar 2023’e damgasını vurdu

2023 yılı, siber saldırı ve veri sızıntılarında artış yaşanan bir yıl olarak dikkat çekti. Rapor, siber saldırıların çoğunun güvenlik açıklarından faydalanılarak gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor.