100 yıl önce bir devrim: Hilafet kaldırıldı!

Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşmesi ve laikleşmesi yolunda önemli bir devrim olan 'Hilafetin Kaldırılması' Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bir armağanı oldu. Atatürk'ün derin bilgi, önsezi ve mücadelelerini yansıtan bu devrim hangi tarihte yapıldı? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için dönüm noktası olan bugün hakkında vatandaşlar araştırma yapıyor. İşte merak edilen her şey Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberinde…

100 yıl önce bir devrim: Hilafet kaldırıldı!

Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşmesi ve laikleşmesi yolunda önemli bir devrim olan ‘Hilafetin Kaldırılması’ Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bir armağanı oldu. Atatürk’ün derin bilgi, önsezi ve mücadelelerini yansıtan bu devrim hangi tarihte yapıldı? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için dönüm noktası olan bugün hakkında vatandaşlar araştırma yapıyor. İşte detaylar…

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bir kanunla halifelik makamı 100 yıl önce 3 Mart 1924’de kaldırıldı. Bu karar ile din ve devlet işleri birbirinden ayrıldı ve halifeliğin kaldırılması ile modernleşme başladı. Aynı zamanda laik bir devlet olma yoluna giden Türkiye Cumhuriyeti’nde milli egemenlik pekiştirildi.

İslam dünyasında farklı tepkilere neden olan bu devrim bazı din hocaları ve vatandaşlar tarafından eleştirilmiş ve İslam dünyasındaki birliği ve liderliği zayıflatacağını düşünmüşlerdir.

Ancak Türkiye'de laiklik ilkesi güçlendi ve dini otoritenin devletten ayrılması ile dinin devlet içinde bir obje olamayacağı yönünde önemli bir adım olarak kabul edildi. Bu karar, Türkiye'nin modernleşme sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.