120 Bin TL maaşa rağmen işçi bulunamıyor! İthal işçi gündemde...
Türkiye'de işsizlik sorunu bir yandan artarken, diğer yandan bazı sektörlerde ciddi bir işçi açığı yaşanıyor. Özellikle sanayi, inşaat ve tarım gibi alanlarda açığın daha fazla olduğu belirlendi. Dolayısıyla işverenler ithal işçi aramaya başladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Türkiye’de işsizlik oranları yükselirken, sanayi, inşaat, tarım ve hayvancılık gibi birçok sektörde işçi açığı kritik seviyelere ulaştı. Bu duruma çözüm arayan işverenler, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'na ithal işçi talebinde bulundu. Bakanlıkların bu talebi değerlendirdiği öğrenilirken, ‘yabancı işçi’ çağrısı kamuoyunda tartışmalara yol açtı.
Gençler işsiz, işveren işçi bulamıyor
Haberler.com'un yaptığı habere göre, son yıllarda iş bulma zorluğu çeken gençler, daha çok masa başı ve düşük emek yoğunluklu işlere yönelirken, sanayi, tarım ve inşaat gibi sektörlerde çalışacak personel sayısı giderek azalıyor. İşverenler ise artan işgücü açığını kapatmak amacıyla ithal işçi çözümünü gündeme getiriyor. Türkiye’de işsizlik sorunuyla mücadele edilirken, 1 milyonun üzerinde işçi açığının olması ve bu açığın ithal işçi ile kapatılma fikri, kamuoyunda farklı görüşleri beraberinde getirdi.
Maaşlar yükseldi ancak çalışacak işçi bulunamıyor
Personel açığının en yoğun olduğu işlerden bazıları yüksek maaşlara rağmen boş kalıyor. Örneğin, kepçe operatörlüğü gibi teknik işlerde maaşlar aylık 120 bin TL'yi bulurken, inşaat sektöründe kalıp, demir, alçı ustaları 80 bin TL'ye kadar kazanabiliyor. Ancak bu maaşlar, işçilerin sektöre yönelmesi için yeterli olmuyor. Aynı zamanda tarım sektöründe ürün hasadı yapacak veya merada hayvan otlatacak işçi bulmakta da zorluk yaşanıyor.
İthal işçi talebi…
İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ile görüşmelere başlayan işverenler, işçi açığını ithal işçi ile kapatmayı önerdi. Bu talebin değerlendirme sürecinde olduğu belirtilirken, ithal işçi konusunun tartışmalara yol açtığı bildirildi. Bu çözüm önerisi, bazı sektörlerde hali hazırda başlayan işgücü ithalatının daha da yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı sorusunu gündeme taşıdı.