'14 milyonun hakkı verilmeli'

14 milyon asgari ücretli, aralık ayında yapılacak zammı beklerken Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, Anadolu Haber'e, 'Asgari ücretli açlığa mahkûm edilmemeli' dedi.

'14 milyonun hakkı verilmeli'

14 milyon asgari ücretli, aralık ayında yapılacak zammı beklerken; Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, Anadolu Haber’e, “Asgari ücretli açlığa mahkûm edilmemeli” dedi.

Asgari ücretle çalışan yaklaşık 14 milyon kişi, enflasyon karşısında eriyen maaşlarına yapılacak zammı beklerken, gözler aralık ayında toplanacak asgari ücret komisyonuna çevrildi. Bakan Vedat Bilgin dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada,  aralık ayında toplanacak komisyonda bütün ayrıntıların ele alınacağını söyledi.

Türk-İş’in açıkladığı rakamlara göre ekim ayı açlık sınırı 7 bin 425TL. Uzmanlar ve vatandaşlar da asgari ücretin bu rakamın altında olmaması yönünde görüş bildiriyor. Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, Anadolu Haber’e yaptığı açıklamada;  asgari ücrete gelecek zammın 7 bin ile 8 bin arasında olacağını vurgulayarak, “Asgari ücretli açlığa mahkûm edilmemeli” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİ ENFLASYON KARŞISINDA EZİLMEMELİ”

Asgari ücretlinin enflasyon altında ezilmesini engellemek için 6 aylık periyotla zam yapılması gerektiğinin altını çizen Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, “Temmuz ayında en son gelen zam ile asgari ücret rakamı 5 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Cumhuriyet tarihinde 3. defa artan enflasyon rakamları nedeniyle yıl içerisinde iki kez asgari ücrete zam yapılmıştı. TİSK, Türk- İş ve hükümet yetkilileri bir araya gelerek çalışanların asgari ücret karşısında ezdirilmemesi gerektiğini söylemiş ve ara zam yapılmıştı. Türki-İş’in araştırmaları sonucunda ekim ayı açlık sınırı 7 bin 425 TL., yoksulluk sınırı ise  24 bin 185 TL olduğu düşünüldüğünde şu an ki asgari ücret çok düşük. Asgari ücretli açlığa mahkûm ediliyor. Asgari ücret bir yıl önce, bir yıl sonranın programı yapılarak belirleniyor. Kimse bir yıl sonra ekonominin, piyasanın nasıl olacağını bilmiyor. Asgari ücretteki en büyük sıkıntı bu. Bu problemin çözüm noktası ise tıpkı memurlarda olduğu gibi asgari ücrete de 6 aylık periyotlarda zamlar yapılmalı. Hal böyle olunca asgari ücretli enflasyon karşısında ezilmez” ifadelerinde bulundu.

“ASGARİ ÜCRET 7 - 8 BİN TL ARASINDA OLUR”

Yeni asgari ücretin miktarı hakkında da bilgi veren İdris Güven, “Aralık ayında yapılacak toplantıda ne karar çıkar bilemiyoruz ancak, görünen o ki 7 bin ile 8 bin arasında bir rakamın çıkacağı yönünde öngörü de bulunuyoruz. Ancak burada asıl sıkıntı şu ki, asgari ücrete zam geldiğinde insanlar diğer her şeye zam yapıyorlar. Burada biraz vicdanlı olmak gerekli. Bu vicdan bizler için herkes için gerekli. Sadece işveren değil bizler de artan ev kiralarına sebep olmadık mı, bunlara çanak tutmadık mı? Herkes kiracısını çıkarıp, daha yüksek paralara evini kiraladı. Şu anda 5 bin 500 TL’ye çalışan bir kişinin işverene maliyeti 7 bin 603 civarında. Devletin bu konuda bir takım çalışmalar yapması gerekli ki asgari ücret arttı diye, her şeye zam gelmesin. Ya da devlet enerjiden aldığı KDV – ÖTV miktarını azaltsın ki, işverenin en büyük giderinin başında enerji geliyor. Ve ya akaryakıttan alınan vergi oranları azaltılsın. Hal böyle olunca işveren de bir nebze rahatlar ve asgari ücrete zam geldi diye her şeye zam yapılmaz” diye konuştu.  

“SENDİKALAŞMA ŞART”

Sendikalaşmanın mecburi olduğunu sözlerine ekleyen Güven, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ben her sektör çalışanına ya da işverene sendikalaşın diyorum. Sendika, işçiyi de işvereni de korur. Eğer ki sendikalı olursanız, şu an 5 bin 500 TL değil bunun 2 katı maaşa, özlük haklarına kavuşabilirsiniz. İşveren içinde sendika iş barışını korur, liyakatsiz, disiplinsiz işçi ile uğraşmaz, haklı fesih hakkına kavuşur.”

>>Dilek Bayram