15 Aralık Dünya Çay Günü

Ülkemizde kişi başına en fazla tüketilen ürünlerden olan çay Karadeniz bölgesinde yetiştirilerek, hem tüketiliyor hem de tüm dünyaya ihraç ediliyor. Bugün (15 Aralık) ise Dünya Çay Günü olarak kutlanıyor.

15 Aralık Dünya Çay Günü

Çayın tarihçesi ile ilgili çeşitli kaynaklarda farklı hikayeler mevcuttur. Bunlardan birine göre; çayın yaklaşık 5.000 yıl önce Çin'de tüketildiğine inanılıyor. Hikâyeye göre Çin İmparatoru Shen Nurg ilk kez askerleriyle birlikte bir ağacın altına sığındığında çayı tatmış. Biraz su kaynatılırken rüzgârın savurduğu çay yaprakları karışımın içine düşmüş ve çay tesadüfen bu şekilde keşfedilmiş.

Türkiye'de günlük 245 milyon bardakla, çay sudan sonra en çok tüketilen içecek olma özelliği taşıyor. Türkiye'den bu yılın 9 ayında Belçika başta olmak üzere 105 ülkeye 12 milyon 182 bin 162 dolarlık çay ihraç edildi. Geçen yılın aynı döneminde 10 milyon 771 bin 525 dolar elde edildiği dikkate alınırsa, çay ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre değer bakımından yüzde 13 artış gösterdi.

Türkiye'de Çay Üretimi

Çay üretimi incelendiğinde, üretimin %68,6'sı 905,6 bin ton ile Rize'de, %19,1'i 271,6 bin ton ile Trabzon'da, %16,9'u 141,4 bin ton ile Artvin'de ve %3,8'i 32,1 bin ton ile Giresun'da üretilmektedir.

15 Aralık Çay Günü

15 Aralık, dünya çapında birçok ülkede Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaktadır. Diğer bir değişle söz konusu günde sadece çayı özel bir içecek olarak kutlamakla kalmaz, aynı zamanda sürdürülebilir çay üretimini, ticaretini ve tüketimini de destekler.