200 TL yetmiyor: Bozuk para lüks oldu!
Artan enflasyon ve döviz kuru hareketliliği nedeniyle bazı banknotların değeri düştü ve kullanımı azaldı, bu nedenle daha yüksek değerdeki banknotların basılması talep ediliyor. Bununla beraber madeni paralarda yüksek enflasyondan etkilendi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle, piyasada en büyük banknot olan 200 TL’nin dolaşımdaki ağırlığı giderek artarken, daha küçük banknotların kullanımı düşüyor. Özellikle nakitle yapılan alışverişlerde, düşük değere sahip banknotların yetersizliği nedeniyle vatandaşlar daha yüksek değerde banknotların basılmasını talep ediyor.
200 TL tek başına yeterli olmuyor
Karar.com’un yaptığı habere göre, 200 TL banknot, ilk defa 2009 yılında tedavüle girdiğinde yaklaşık 132 dolar değerindeyken, bugün sadece 5,8 dolara denk geliyor. Dolar karşısında yaşanan bu büyük düşüş, 200 TL’nin piyasada tek başına yeterli olmamasına ve daha yüksek değerde banknot basımı taleplerinin artmasına neden oldu.
Banknotların dolaşımdaki payı geriledi
200 TL banknotların dolaşımdaki payı artarken, küçük değerli banknotlar emisyon hacmindeki paylarını kaybediyor. Merkez Bankası verilerine göre; 100 TL banknotlar, yüzde 19,1’e, 50 TL banknotlar yüzde 6,9, 20 TL banknotlar yüzde 4,7, 10 TL banknotlar yüzde 10,5 oranında dolaşımdaki payları geriledi.
Bir yıldır 25 kuruş basılmıyor
Yüksek enflasyon yalnızca banknotları değil, madeni paraları da etkiliyor. Artık birçok işlemde yetersiz kaldığı için 25 kuruş basımı bu yıl yapılmazken, Darphane’nin piyasaya sürdüğü toplam 674 milyon madeni paranın büyük kısmı yüksek değerdeki 5 TL ve 1 TL paralarından oluştu.