'2017'de Kayseri'de 10 ar-ge merkezi olacak'

Kayseri, Sivas ve Yozgat'ta faaliyetlerinin devam ettiğini belirten ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, bundan sonraki hedeflerinin ar-ge odaklı olduğunu söyledi.

'2017'de Kayseri'de 10 ar-ge merkezi olacak'

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda kurulmuş olan 26 kalkınma ajansından biri Orta Anadolu Kalkın Ajansı (ORAN) Kayseri, Sivas ve Yozgat’taki faaliyetlerine devam ediyor. Ajans faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi veren ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci ile söyleşinin detayları şu şekilde:

“Amacımız bölgeyi tanıtmak ve ekonomik kalkınma sağlamak”

Her şeyden önce ORAN olarak amacımız TR72 Bölgesi dediğimiz; Kayseri, Sivas ve Yozgat’ı kapsayan bölgede plan oluşturmak; yatırım destek ofisleri aracılığıyla yatırımcıların işlemlerini takip etmek ve bölgeye yatırımcı çekmek ve bu yatırımcılarla bürokratik işlemlerin aşılması anlamında beraber birebir çalışmak. Onun dışında gerek turizm gerek yatırım ortamı anlamında bölgenin tanıtımını yapmak, bu doğrultuda ikili iş birliği görüşmeleri organize etmek ve mali destek programları kapsamına KOBİ’lere destek vermek.

OSB Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kent dışından da talep almaya başladı

Bu amaçlar doğrultusunda Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile iyi bir iş birliği oluşturduk. OSB’de sanayicilere yönelik e-ticaret, nakit planlama, bütçe oluşturma, dış ticaret istihbarat başlıklarında eğitimler düzenledik. Bu eğitimler sonucunda OSB ile Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurulması kararını verdik ve geçtiğimiz aylarda istihbarat merkezinin açılışını yaptık. Dış Ticaret İstihbarat Merkezinde özellikle ihracatta sorun yaşayan orta ve küçük ölçekli firmalar gerek ihracat pazarlamasında gerekse operasyonel anlamda cüzi bir ödeme yaparak yardım alabilecekler. Merkez çalışmaları gayet iyi gidiyor, hatta şehir dışından bile talepler alınmaya başlandı.

TÜZDEV ile işbirliği...

Onun dışında Türkiye Üstün Zekalılar ve Dehalar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) ile birlikte çalışıyoruz. 3 ilde Milli Eğitime bağlı okullardaki yüzer eğitimciye üstün zekalılarla ilgili eğitimcinin eğitim şeklinde eğitimler düzenliyoruz. Haziran ayında Kayseri’de eğitim yaptık. Eylül ayında da okullar açılınca Sivas ve Yozgat’ta yapacağız.

Sivas ve Yozgat’ın tarihi eserleri tescillenecek

Sivas ve Yozgat’taki tarihi eserler için UNESCO başvurusu yaptık. Sivas’ta Darüşşifa Şifaiye Medresesi Yozgat’ta da Sarıkaya Roma Hamamı, ki dünyada yalnızca 2 tane var hala kaynayan eski Roma hamamından biridir, için tanıtım destekleri veriyoruz.

Hedef: ar-ge merkezlerinin sayısını artırmak

Kayseri’de Yozgat’ta ve Sivas’ta ar-ge merkezlerinin artması için çaba sarf ediyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ar-ge merkezlerine yönelik çok büyük destek ve teşvikleri var. Biz de illerimizdeki firmaların ar-ge merkezlerindeki kurulumunu destekliyoruz. Bu anlamda 50’ye yakın firmayı ziyaret ettik. Bu 6 ar-ge merkezinden Şeker Fabrikasının ar-ge merkezi daha önceden vardı. Diğer 5 tanesi bizim desteğimizle oldu. Şimdi de bir tane tasarım merkezi kurduruyoruz bir firmamıza. Başka bir firmanın da ar-ge merkezi çalışmaları devam ediyor. Yılsonuna doğru Kayseri’de ar-ge merkez sayısı en az 10 olur diye tahmin ediyoruz. Yozgat’ta ve Sivas’ta da 2 firmayla görüşmelerimiz devam ediyor.

İŞGEM çalışmaları devam ediyor

Sivas’ta AB fonundan bir İŞGEM inşa ediyoruz. Burası için AB fonlarından 8 milyon Euro’ya yakın destek aldık. İnşaat Ekim ayında bitecek. Açılışını da Ekim veya Kasım ayında yapmayı planlıyoruz. AB fonunda yapıldığı için dizaynda ve işleyiş anlamında teknik yardım alınıyor. Teknik yardım ekimiz de çok kaliteli ve iyi.

MÜSİAD ile ortak çalışmalar...

MÜSİAD’LA birlikte çalışıyoruz. Kayseri’de MÜSİAD Expo Fuarı sonrası 40’a yakın yabancı iş adamını ilimizde ağırladık. İş adamlarının Kayseri’deki firmalarla direkt iş birliği sağlamasını temenni ettik. Ve o gün faturalar kesildiği için açıkçası çok memnun olduk. Yozgat’ta Mayıs ayında Sayın Yozgat Valimiz Kemal Yurtnaç’ın önderliğinde Yozgatlı iş adamları zirvesi yaptık. Bu da Yozgat için bir ilk. İstanbul, Ankara, Bursa, İnegöl, Antalya ve İzmir gibi şehirlerden gelen 130 iş adamı ağırladık. İş adamlarına Yozgat’ın yatırım ortamını tanıttık ve yeni kurulacak OSB’nin imkanlarından, kurulacak olan havaalanının öneminden, hızlı tren projesinden bahsettik. Şu anda 10’dan fazla iş adamıyla birebir görüşmelerimiz devam ediyor. Yozgat’ta inşallah orta vade yatırım çekmeyi planlıyoruz. Yeni OSB talepleri de aldık bu zirve sonrası. Eylül ayının 8-9-10’da da bu zirvenin Avrupa ayağını yapacağız. Avrupa’da yaşayan çok fazla Yozgatlı iş adamı var. 100 civarında iş adamını ağırlayıp Yozgat yatırım ortamını anlatmayı planlıyoruz.

Tıbbi aromatik bitki tarımı yaygınlaştırılıyor

Tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalışmalar yapıyoruz. Sivas Kayseri ve Yozgat’ta tarım ve hayvancılıkla iştigal eden ana ekonomik faaliyet tarım ve hayvancılık. Buralarda topraktan elde edilen katma değerin artırılması gerekiyor. Bu anlamda Kaymakamlıklar ve İl Tarım Müdürlükleriyle beraber 3 ilimizde de tıbbi aromatik bitkilerin demonstrasyon bahçelerini yaptırdık. Yozgat’ta Çayıralan ilçesinde lavanta, Akdağmadeni’nde salep orkidesi yetiştiriciliği geçen yıl başlamıştı. Bu yıl da ürün almaya başladık. Bunu yaparken pazarı da buluyoruz çiftçilere. Anlaşabilecekleri pazarlarla ilgili önerilerde bulunuyoruz. Sivas Suşehri ilçesinde de melisa diktirdik bu sene. Ondan da önümüzdeki bahar ayından itibaren verim almaya başlayacaklar. Kayseri’nin Sarız, Özvatan, Felahiye, Akkışla, İncesu ilçelerinde de karabaşotu, tıbbi nane, civanperçemi gibi tıbbi aromatik bitkilerin ekimi yapıldı. Burada da İl Tarım Müdürlüğü ile beraber çalışıyoruz. Bu yaz bir şey alamazlar, önümüzdeki dönem mayıs ayı itibariyle verim almaya başlarlar diye umuyoruz. Tıbbi aromatik bitki yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz Kaymakamlıklara, Valiliklere ya da Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine başvuru yapabilir. Bitkinin kendi şartları ve iklim tarzına göre karşılaştırma yapıp kendilerine dönüyoruz.

15 Temmuz’da askıya alınan destekler başlıyor

Kamu kurumları ve STK’ler için altı aydır devam eden teknik destek programımız var. Eğitim ve danışmanlık içerikli ve 15 bin TL destek veriliyor. Onun dışındaki diğer destekler 15 Temmuz’dan sonra beklemeye alınmıştı. Önümüzdeki dönemde mali destekler yeniden açılacak, bizim ilan etmemiz de yıl sonunu bulur.

“Yatırımcılar için ilk adım olacağız”

Önümüzdeki dönemde özellikle yatırımcılar için ilk adım noktası olmaya çalışacağız. Ajans olarak yatırım bölgesel teşvik de veriyoruz. Dolayısıyla Bakanlığa gidip orada ekstradan vakit harcamalarına gerek yok. Buradaki bürokratik işlemlerin ajans tarafından yürütülmesi de bizim elimizde. Herhangi bir sorun yaşadığında bize müracaat ederse yatırımcımızın sorununu çözmeye çalışırız.

“İnsan kaynağının gelişimine önem veriyoruz”

Biz bölgemizde; gerek sanayi ve KOBİ’deki gerekse kamu kurumlarındaki insan kaynağına önem veriyoruz. Bu anlamda da geçen hafta bütün kamu kurumlarına ve sanayi ile ilgili sanayi ticaret odalarına bir anket yazısı gönderdik. Kurumlarımızdan geri dönüş alıp iş birliği vasıtasıyla bunu yapmak istiyoruz. Özellikle 2018 döneminde de kurumlarımızla iş birliği yapıp eğitimleri artırmaya çalışacağız. Kamu kurumlarının kurumsal kapasitesini artırmaya çalışacağız. Çünkü ilçelerde kurumsal kapasite eksikliği çok fazla hissediliyor. İllerimizde yapılan kamu yatırımlarında herhangi bir aksama oluyorsa bu aksamaları bakanlığımıza bildirip bunu Ankara merkezden çözmeye çalışacağız. Uzun yıllardır konuşulan bir türlü kamu yatırımına girmeyen herhangi bir konu varsa bakanlığa bir nevi referans olacağız. Bilgileri ve dataları Bakanlığa verip ikna ederek o yatırımın da kamu yatırım programına girmesi için çaba sarf edeceğiz.

Güdümlü proje dönemine geçiliyor

Önümüzdeki dönemlerde de güdümlü proje mantığına ağırlık vereceğiz. Güdümlü projede kamu kurumları ve STK’lar tarafından başvuru sahibi olunabiliyor sadece fikrin ajanstan çıkması gerekiyor. Bizim gerekli gördüğümüz alanda büyük ölçekli ve yenilikçi bir yatırım kamu kurumlarıyla görüşüp fikir alışverişi yapılarak projeye dökülüyor. Biz bunu Bakanlığa sunuyoruz. Bakanlık kabul ederse uygulamaya başlıyoruz. Şimdiye kadar bir tane imza aldık, bu kapsamda da Erciyes Üniversitesindeki Gen-Kök Araştırma Merkezine Kan ve İlik Bankası kurduruyoruz. Yozgat’ta onaylanan güdümlü projemizle Hayvan Hastanesi ve Hayvan Borsası kuracağız. Sivas için bir projemizi sunacağız. Yine b kapsamda Kayseri için de OSB fuar merkezi ve TÜZDEV’le beraber Üstün Zekalılar Eğitim Merkezi kurmayı planlıyoruz.

İHA