2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün yeni sahibi belli oldu!

İsveç Akademisi, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Güney Koreli ünlü yazar Han Kang'a layık gördü. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün yeni sahibi belli oldu!

İsveç Akademisi, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Güney Koreli ünlü yazar Han Kang’a layık gördü. Han Kang, özellikle bir kadının et yemeyi bırakma kararı ve bu seçimin doğurduğu yıkıcı sonuçları ele aldığı romanı Vejetaryen ile uluslararası alanda tanınmış ve Man Booker Uluslararası Ödülü'nü kazanmıştı.

Şiirsel Üslüp Sebep Oldu

Akademi, Han Kang’ın eserlerini ‘tarihsel travmalarla hesaplaşan ve insan yaşamının kırılganlığını gözler önüne seren güçlü şiirsel üslubu’ nedeniyle ödüllendirdiklerini açıkladı.

Ödül töreninde yapılan açıklamada, Han Kang’ın edebiyatının insanlık durumunu derinlemesine irdeleyen bir anlatı sunduğu ve bu nedenle Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer bulunduğu belirtildi.

Han Kang Kimdir?

1970 yılında Güney Kore'de doğan Han Kang, edebiyat kariyerine şair olarak başladı. Yonsei Üniversitesi’nde Kore dili ve edebiyatı eğitimi aldıktan sonra 1993'te ilk şiirlerini yayımladı. Romancılık kariyeri ise 1994 yılında Red Anchor isimli eseriyle katıldığı Shinmun Edebiyat Yarışması'nı kazanmasıyla başladı.

Kariyeri boyunca pek çok prestijli ödül kazanan Han Kang, 1999’da Baby Buddha ile Kültür Bakanlığı’nın Bugünün Genç Sanatçı Ödülü'nü, 2005’te Mongol Spot eseriyle YiSang Edebiyat Ödülü'nü ve 2016’da Vejetaryen ile Man Booker Uluslararası Ödülü'nü kazandı. Han Kang, insan yaşamının derin trajedilerini ve toplumsal acıları benzersiz bir üslupla ele alarak edebiyat dünyasında önemli bir yer edindi.