Pastırma sıcakları yaklaşıyor - Sonbaharın son sıcak günleri ne zaman?

Sonbaharın serin günlerine ara veren pastırma sıcakları, ne zaman yaşanacak. Bu kısa süreli sıcak hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Detaylar haberimizde..

Pastırma sıcakları yaklaşıyor - Sonbaharın son sıcak günleri ne zaman?

Sonbaharın ortasında ortaya çıkan ve genellikle kısa süreli bir sıcak hava eğilimi olan 'pastırma yazı' bu yıl da merakla bekleniyor. 2024 yılında pastırma sıcaklarının Ekim ayı sonlarından başlayarak Kasım ayının ilk haftalarına kadar sürmesi bekleniyor. Bu dönemde gündüzleri sıcak, geceleri ise serin hava koşulları hakim olacak.

Pastırma yazı nedir?

'Pastırma yazısı,' sonbahar mevsiminde, kış öncesinde yaşanan geçici bir sıcaklık artışını gözeten bir terimdir. Bu ortam hava koşulları, son yaz günlerini anırır. Özellikle Türkiye'de bu dönemde pastırmanın kurutulması için ideal koşullar sağlanır, bu nedenle bu sıcak hava dalgalarına 'pastırma sıcakları' adı verilir. Halk arasında Kasım ayının aralık ayında yaşandığı düşünülse de, bazı yıllarda Ekim'in sonunun görülebileceği görülüyor.

2024 pastırma sıcakları yaklaşıyor - Sonbaharın son sıcak günleri ne zaman?

Kaç gün sürer?

2024 pastırma sıcaklarının süresi genellikle birkaç gün ile bir hafta arasında değişiklik gösterebilir. Ancak bazı yıllar bu süre iki haftaya kadar uzayabilmektedir. Değişen hava koşulları nedeniyle bu sıcak hava dalgaları her yıl aynı tarihlerde yaşansa da, 2024 yılında Kasım ayının ilk yarısında etkili olması bekleniyor.

Pastırma yazısında, halk takviminde 'kış öncesi son yaz' olarak bilinir ve gündüzleri sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkar.