2025 yılında akaryakıt sisteminde devrim yapılacak!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt sektöründe yeni bir sistemin yürürlüğe gireceğini açıkladı. Vergi yüzsüzlerine UTTS ile birlikte İDİS dur diyecek. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan 36 bin mükellefin listesini yayınlamıştı. Listede akaryakıt, petrol, madencilik ve demir çelik sektörleri öne çıkmıştı. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ve İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS), vergi borcu ödemeyen mükelleflere yönelik önlem alacak. İşte detaylar…
Vergi yüzsüzleri listesinde akaryakıt, petrol, madencilik ve demir-çelik sektörleri öne çıkarken, en yüksek borca sahip kuruluşlar arasında TÜRKTAB, Uluslararası Akaryakıt Dağıtım ve ENKAD yer aldı.
Usulsüz fatura kullanımının önüne geçilecek
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ve İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS), vergi borcu ödemeyen mükelleflere yönelik dikkat çeken önlemler alacak. Bu kapsamda uygulanacak yeni sistemle akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçilecek.
UTTS ile birlikte, taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimleri (TTB) takılacak. Böylelikle taşıt sahipleri ve plaka bilgileri kayıt altına alınacak.
TTB’lerin tüm istasyonlarda aynı tipte olması ve herkes tarafından okunabilir olması için hazırlıklar yapılıyor.
Uygulama ne zaman zorunlu olacak?
TTB taktırma zorunluluğu da 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe kaydolacak bireysel araçlar için getirilecek. Akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterebilmek için, vergi mükelleflerinin bu birimleri yıl içinde araçlarına taktırmaları zorunlu olacak.
UTTS ile birlikte yıllık 40 milyar dolarlık akaryakıt sektöründe tahmini 50 milyar TL’lik vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Öte yandan akaryakıt istasyonları, en az bir pompasında Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) ve Taşıt İletişim Modülü (TİM) bulundurmak zorunda olacak. Bu da her istasyon için yaklaşık 92 bin TL yatırım gerektirecek.