21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

21 Temmuz'da 2016 yılında demokrasi nöbetleri sürerken 2011 yılında da okul kantinlerinde gazlı içecek satışlarına yasak gelmişti. Peki geçmiş yıllarda bu tarihte başka hangi gelişmeler yaşandı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

21 Temmuz'da 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından demokrasi nöbetleri devam ederken günümüzün Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya ise bu tarihte 1996 yılında Atlanta Olimpiyatları'nda Altın Madalya Kazandı.

Geçmiş yıllarda 21 Temmuz tarihinde ne olduğunu Kayseri Anadolu Haber ailesi olarak sizler için derledik.

21 Temmuz 2016

Meydanlarda 'demokrasi nöbeti' devam etti

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından vatandaşlar meydanlarda demokrasi nöbetine devam etti.

21 Temmuz 2011

Okul kantinlerine yasak geldi

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 21 Temmuz 2011 tarihli, 41 sayılı ve "Okul Kantinlerindeki Gıda Satışı" konulu bir genelge yayınladı. Genelgeye göre Okul kantinlerinde kola ve gazlı içeceklerin ardından çikolata, kek, gofret, şeker, enerji içeceği gibi ürünlerin satışına da yasak geldi. 

21 Temmuz 1999

MİT, Cevat Soysal'ı Türkiye'ye getirdi

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

PKK terör örgütüne Ortadoğu ve Avrupa’da "şiddet temelinde" boyut kazandırmak çabaları olduğu bildirilen Cevat Soysal'ın yakalanarak Türkiye getirildiği açıklandı. O dönen Soysal'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili MİT Müsteşarlığı'ndan şu açıklama yapıldı: "PKK'ın altyapısında yer alan kitle örgütlerine militan unsur hazırlamak, bu unsurlara politik ve pratik eğitim vermek, kitlesel kargaşalığı öngören PKK içerikli propaganda ve ajitasyon faaliyetlerine 'şiddet temelinde' boyut kazandırmak doğrultusunda, Avrupa ve Ortadoğu alanında yaygın çabaları gözlenen Cevat Soysal (kod: Cemil-Mehmet Hoca), bir seyahati esnasında tespit edilerek, yakalanmış ve Türkiye'ye getirilmiştir

21 Temmuz 1996

Hamza Yerlikaya Atlanta Olimpiyatları'nda Altın Madalya Kazandı

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

Hamza Yerlikaya, Grekoromende Atlanta Olimpiyatları'nda altın madalya kazandı. 17 yaşında büyükler kategorisinde dünya şampiyonu olarak dönemin Dünya Güreş Federasyonu (FILA) tarafından ‘Asrın Güreşçisi’ unvanına layık görülen Hamza Yerlikaya, sporculuk kariyerinde büyükler kategorisinde 2 Olimpiyat, 3 Dünya ve 8 Avrupa şampiyonluğu kazandı. Hamza Yerlikaya şu anda Gençlik ve Spor Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

21 Temmuz 1977

Süleyman Demirel II.Milliyetçi Cephe Hükümeti’ni Kurdu

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

Demokrat Parti'den ayrılan dokuz milletvekilinin destek vermesiyle 31 Mart 1975'te, Süleyman Demirel'in başkanlığında bir koalisyon hükümeti kuruldu. Bu hükümet sonradan kamuoyunda ve siyasal çevrelerde I. Milliyetçi Cephe hükûmeti olarak adlandırıldı. Bir sonraki dönem seçimlerde CHP salt çoğunluğa kıl payı erişemedi ve çoğunluk için koalisyon ortağı bulamayınca CHP lideri Bülent Ecevit azınlık hükûmeti kurmayı denedi ama bundan bir sonuç elde edemedi, çünkü "Milliyetçi Cephe" partileri 229 milletvekilliğiyle TBMM'de salt çoğunluğu oluşturuyordu ve Ecevit'in kurmaya çalıştığı azınlık hükümetine destek vermediler. Bunun ardından Cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini alan AP lideri Süleyman Demirel AP-MSP-MHP koalisyon ortaklığında "II. Milliyetçi Cephe" hükümetini kurdu.

21 Temmuz 1946 

Türkiye'de ilk çok partili seçimler yapıldı

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

5 Haziran'da Milletvekili Seçim Yasası değiştirilmiş ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa tek dereceli seçim esasında gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi 395, Demokrat Parti 64 ve Bağımsızlar 6 Milletvekilliği kazandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk çok partili genel seçimi olan bu seçim adli denetim dışında, açık oy, gizli sayım ve çoğunluk sistemi esasına göre yapıldı. Bu usulsüzlüklerinden dolayı "şaibeli seçim" şeklinde de anılmıştır. 

21 Temmuz 1922 

Cemal Paşa Ermenilerce öldürüldü

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

Ahmed Cemal, Osmanlı siyaset adamı ve asker, İkinci Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin üç liderinden biridir. Özellikle "Üç Paşalar İktidarı" olarak da bilinen 1913-1918 arasında Osmanlı Devleti'nin iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin rol oynamıştır. I. Dünya Savaşı'nda Filistin Cephesi'nin komutanı olarak görev yaptı. Türkiye'ye dönme hazırlıkları içindeyken, Ankara Hükümeti'nin Tiflis Mümessili (Büyükelçisi) Ahmet Muhtar Bey'le mümessillikte akşam yemeği yediği 21 Temmuz 1922 tarihinde Tiflis'te bulunduğu sırada öldürüldü. Bu suikastın, Stalin'in emriyle, o sırada Gürcistan Çeka'sının başında olan Lavrenti Beria tarafından tertiplendiğine dair iddialar vardır. Cemal Paşa'yı Ermenilerin mi, yoksa Rus Gizli Servisi'nin mi öldürdüğü meselesi bugün hala tartışılmaktadır.

21 Temmuz 1774 

Küçük Kaynarca Antlaşması imzalandı

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdiren ve Osmanlı Devleti'nde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Güney Dobruca'daki Küçük Kaynarca kasabasında imzalandığından bu adı almış.

21 Temmuz 1718 

Pasarofça Antlaşması imzalandı

21 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

Pasarofça Antlaşması, 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı'na son veren, yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylasının Avusturya'ya; Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarının Venedik'e verilmesi, Mora'nın Osmanlılarda kalması gibi maddeler içeren 21 Temmuz 1718'de imzalanan antlaşmadır. Antlaşma, Osmanlı Sultanı III. Ahmed (1703-1730) zamanında, Mora-Tuna kavşağında Sırbistan'ın Pasarofça kasabasında yapıldı.