26 yaşını geçenler hemen yaptırsın: 10 bin lirayı aşan cezası var

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyetlerle trafiğe çıkan sürücüler için ceza uygulamalarını duyurdu. 31 Aralık 2024 tarihine kadar ehliyetlerini yenilemeyen 26 yaş üstü sürücüler, 12 bin 978 TL ceza ödeyecek ve trafikten men edilecek.

26 yaşını geçenler hemen yaptırsın: 10 bin lirayı aşan cezası var

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyetlerin 31 Aralık 2024'e kadar yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, 26 yaşını geçmiş sürücüler 12 bin 978 TL ceza ile karşılaşacak. Yenileme işlemleri için gerekli belgeler ve ödenecek ücretler de açıklandı.

31 Aralık 2015 öncesinde alınan eski tip ehliyetlere sahip sürücülerin en gençleri bugün itibarıyla 26 yaşını geçmiş durumda. Yıllardır yapılan uyarılara rağmen yaklaşık 3 milyon sürücünün ehliyetlerini yenilemediği belirtilirken, eski tip ehliyetlerin son kullanım tarihi olarak 31 Aralık 2024 belirlendi.

12 BİN 978 TL PARA CEZASI UYGULANACAK

İçişleri Bakanlığı'nın son açıklamasına göre, belirtilen süre zarfında ehliyetlerini yenilemeyen sürücüler, trafikten men edilecek ve yeni yılla birlikte eski tip ehliyetle trafiğe çıkan vatandaşlara 12 bin 978 TL para cezası uygulanacak.

Süre azalırken, yetkililerin sık sık yaptığı uyarılar sonucu nüfus müdürlüklerinde ehliyet yenileme talepleri artmış durumda. Milyonlarca sürücü, eski tip ehliyetlerini yenilemek için hangi belgelerin gerekli olduğunu merak ediyor.

Ehliyet yenileme sürecine ilişkin Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, eski tip ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi için izlenmesi gereken adımlar detaylı bir şekilde anlatıldı. Değişim işlemi için 15 TL’lik bir ücret ödenmesi gerekiyor ve gerekli belgeler şunlar:

GEREKEN BELGELER VE ÖDEME YAPILACAK BANKALAR

Kimlik Belgesi

Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi için değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı

1 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu gösterir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden de temin edilebilir.)

Ayrıca, ehliyet yenileme ücretinin ödendiğine dair banka dekontunu da yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Ücretin 15 TL olarak belirlendiği ve aşağıdaki bankalara yatırılabileceği bildirildi:

Akbank

Aktif Bank

ING Bank

Şekerbank

Türkiye Vakıflar Bankası

Kuveyt Türk Katılım Bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası

T.C. Ziraat Bankası

Türk Ekonomi Bankası

Garanti Bankası

Denizbank

PTT Bank