3 il gezen hasta şifayı Erü Hastaneleri'nde buldu
Kalp damarındaki tıkanıklığın tedavisi için 3 il gezen Karslı hasta şifayı Erciyes Üniversitesi Kalp Hastanesi'nde buldu. ERÜ kardiyologları tarafından özel yöntemle kalp damarındaki tıkanıklık giderilen hasta sağlığına kavuştu.
Kars’ ta yaşayan 56 yaşındaki Fatma Uygun, kalpte ağrı, nefes darlığı, çarpıntı ve ayakta titreme şikâyetleriyle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi’ne başvurdu. Hastanede yapılan değerlendirmede hastanın kalp damarlarının tıkalı olduğu tespit edildi. Daha önce de aynı şikâyetlerden dolayı, Kars, Erzurum ve İstanbul’da bazı hastanelere gittiğini ve burada yapılan tedavilerin tıkalı olan kalp damarı bir türlü açmadığını belirten hastanın tıkalı olan kalp damarı ERÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Kalay tarafından uygulanan ve yaklaşık 1 saat süren özel bir yöntemle açıldı.
Doç. Dr. Nihat Kalay hastanın durumu ile ilgili şunları söyledi: “Hastamız Fatma hanım Kars’tan bize geldi. Hastaya yaptığımız tetkiklerde kalp damarlarında tıkanıklık mevcuttu. Buna bağlı olarak, hastanın göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kalbinde zayıflama gibi şikayetleri vardı. Buraya gelmeden önce hastamızın damarı Erzurum ve İstanbul’da birkaç merkezde açılmaya çalışılmış, fakat damar başarı olunamamış. Biz de birkaç özel yöntem uygulayarak hastanın damarını açtık. Hastamız şu anda çok iyi durumda.”
Doç. Dr. Nihat Kalay, “Normalde kalp damarları aynı taraftan girilerek açılır. Fakat bu hastamızda olduğu gibi, bazı hastalarda kalp damarının açılamadığı durumlarda özel yöntem gerekiyor. Bu özel yöntem kalbin diğer damarından girilerek damarın ters taraftan açılması. Bazı hastalarda bu yöntem gerekli olabiliyor. Normal anjiyo başarısız olan hastalarda bu yöntemle damarlar başarıyla açılabiliyor. Hastalarımızı biz bu şekilde sağlığına kavuşturuyoruz. Kars’tan gelen hastamızı da bu şekilde sağlığına kavuşturduk.” diye konuştu.
56 yaşındaki hasta Fatma Uygun da, kendisini sağlığına kavuşturan doktorlara teşekkür etti. Fatma Uygun, “Kars’ta iki defa anjiyo oldum, fakat kalp damarımı açamadılar. Erzurum ve İstanbul’a 2 kez hastaneye gittim. Orada da kalp damarımı açamadılar. Son olarak tavsiye üzerine Kayseri’ye, Erciyes Üniversitesi Hastanesine geldim. Burada çok şükür damarımı açtılar. Eskiden yürüdüğüm zaman kalbimde ağrı ve ayaklarımda titreme oluyordu. Şimdi sağlığıma kavuştum, çok iyiyim. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
ERÜ’DE KANSER HASTALARININ İLAÇLARINI ROBOTİK CİHAZLAR HAZIRLIYOR
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde kanser hastalarının kemoterapi ilaçları robotik cihazlarla hazırlanıyor. ABD’den getirtilen ve Türkiye’nin sayılı onkoloji hastanelerinde bulunan son teknoloji robotik kemoterapötik ilaç hazırlama ünitesi, ilaç hazırlanmasında sağladığı kolaylıkların yanında çalışan güvenliğini de en üst seviyede tutuyor.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halit Karaca, 2016 Mayıs ayında Nazende-Nuri Özkaya Onkoloji Gündüz Tedavi Merkezi’nde faaliyete giren yeni teknoloji robotik ilaç hazırlama cihazlarıyla ilgili bilgiler verdi.
Türkiye’de sayılı onkoloji hastanesinde bulunan ve içerisinde 2 adet robotik cihazın bulunduğu kemoterapötik ilaç hazırlama ünitesi ile onkoloji merkezlerinin daha da modernleştiğini söyledi.
Doç. Dr. Karaca, “Mayıs 2016 tarihinden itibaren onkoloji ayaktan tedavi kemoterapi hazırlama ünitemizde iki adet son teknoloji robotik sistem, bir adet yarı otomatik hazırlama sistemi, iki adet biyogüvenlik kabini, son teknoloji ile donatılmış temiz oda, sızdırmaz aparatlar ve hazırlama yardımcı ekipmanları ile hizmet verilmektedir. Robotik sistem tam korumalı olup, ilaç tasarrufu ve el değmeden hazırlama özelliği ile ilaç hazırlayan personelin güvenliğini en üst seviyede tutan sistemler bütünü olarak dünyada kabul görmektedir. Robotik sistemle ilaç dozundaki denge daha kolay sağlanmakta, tasarruf edilmekte ve devletimize kar sağlanmaktadır. Yarı otomatik hazırlama sistemlerinde kullanılan aparatlar Amerikan FDA kuruluşundan aldığı ’kapalı sistem hazırlama ve kapalı sistem uygulama cihaz ve setleri sızdırmaz özelliği’ ile hazırlayanlara üst düzey güvenlik sunmaktadır. Gerek robotik sistemlerde, gerek biyogüvenlik kabinlerinde, gerekse temiz oda sistemlerinde bulunan hepa filtre ile ortamın havası en uygun ve hızlı şekilde yüksek kalitede temizlenmektedir.Ayrıca kemoterapi ünitesinde çalışan personelin gerekli bütün eğitimleri verilmiştir ve sürekli eğitimler ile aksiyonları canlı tutulmaktadır. Beraberinde çalışanlarımız, hazırlamada yardımcı ekipmanlarını (eldiven, bone, boks gömleği, galoş) eksiksiz olarak kullanmaktadır.” diye konuştu.
Cihazı temin etmek için katkı sunanlara teşekkür eden Doç. Dr. Karaca, yeni sistem ilaç hazırlama ünitesiyle birlikte elle ilaç hazırlanmasındaki aksaklıkların sıfıra indirildiğini belirtti. Ayrıca en kısa sürede cihazlarla entegre olabilen otomasyon sistemini de devreye sokarak, vakit kaybına yol açan kağıt-evrak işlerine gerek duyulmadan, ünitenin direkt olarak doktorla online ortamda müşterek çalışmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.