'36 saat uyumayan hekim damar dikiyor!'

Asistan hekimlerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısı ile gündeme taşıyan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, '36 saat uyumayan bir hekim, kanayan damara dikiş atıyor, iki damarı birleştiriyor, reçete yazıyor, acil müdahalede bulunuyor.' dedi.

'36 saat uyumayan hekim damar dikiyor!'

Konuyla ilgili açıklamasında Arık, son zamanlarda intiharlarla ilgili olarak gündeme gelen asistan hekimlerin sorunlarına dikkat çekti. Asistan hekimlerin, uzun saatler çalıştırıldığını söyleyen Arık, “Kendileri hastanelerde büyük bir yükü omuzluyorlar. İnsanüstü bir performansla çalışıyorlar. Aralıksız, uykusuz tam 36 saat çalışıyorlar.  Bakınız 24 saat uykusuzluğun etkileri; kan alkol değerinin binde bire ulaştığı etkilerle aynıdır. Ülkemizde kan alkol değeri on binde 5’e ulaştığında araba kullanmak yasal değil. Kan alkol değeri onbinde 5’e ulaştığında sürücünün ehliyetine el konuluyor, otobüs şoförüne kesintisiz 5 saatten fazla otobüs kullandırılmıyor ama 36 saat uyumayan bir hekim, kanayan damara dikiş atıyor, iki damarı birleştiriyor, reçete yazıyor, acil müdahalede bulunuyor. İşte sık sık haber bültenlerinde yer verdiğiniz, ‘hastanın karında makas unutmuşlar’ ya da “gazlı bez unutmuşlar” haberleri bundan dolayıdır. Kimse, ‘36 saat uyumayan bir hekimi niçin ameliyata soktunuz?’ diye sorgulamıyor. Ameliyat sırasında 36 saat uyumayan bir doktoru hastanın üstüne düşerken görebilirsiniz. 36 saat uyumadığı için narkoz verirken kendi uyuyan bir doktoru, hemşire uyandırırken görebilirsiniz." diye konuştu.

"DOKTORLAR ROBOT DEĞİL"

Ağır çalışma koşulları ve mobbing nedeniyle asistan doktorların hayatlarına son verdiği olaylara şahit olduklarını hatırlatan Arık, “Bu doktorların da hobileri, sevdikleri vakit ayıracakları kişiler var. 36 saatlik nöbet sonrasında evine gidebilen hekimlerimiz bırakın yolunu bekleyen çocuğu ve eşiyle vakit geçirmeyi sadece ve sadece uyuyabiliyor. Nöbet sonrası evine giderken uykusuzluk yüzünden otomobiliyle kaza yapan çok doktor arkadaşlarımızı biliyoruz. Ayrıca bu yoğun tempoyu kaldıramayıp intihar eden meslektaşlarımız var. Daha geçen haftalarda, ‘Keşke piyano çalabilseydim. Kar tanesi fotoğrafçılığı yapabilseydim’ notunu bıraktıktan sonra, uygulanan mobbinge dayanamayıp intihar eden hekimlerimizi gördük. Hem halk sağlığı hem de hekimlerimizin sağlığı açısından Türkiye’de acilen asistan hekimlerimizin çalışma koşulları iyileştirilmesi gerekmektedir. Doktorlar robot değildir.” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi