500 TL'lik banknot bekleniyordu, artık banknot bile olmayacak

Geçtiğimiz aylarda en çok konuşulan 500 TL'lik banknotların basılabileceği iddiaları, gündemde hala sıcaklığını korurken Ekonomist İslam Memiş, banknotların artık dijitalleşebileceğini öne sürdü. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

500 TL'lik banknot bekleniyordu, artık banknot bile olmayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen 500 TL’lik banknotların basılabileceği iddiaları üzerine Ekonomist İslam Memiş, paranın tamamen dijitalleşeceğini öne sürdü. Ayrıca Dijital dönüşümle birlikte her şeyin kayıt altında olacağını ve artık kimsenin kaynağı belli olmayan büyük miktarlarda nakit parayla dolaşamayacağını belirtti.

 Nakit işlemlerde sıkı denetim

Ekonomist İslam Memiş, TV 100’deki köşe yazısında finansal sistemdeki yeni uygulamalar ve dijital dönüşümle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Memiş, enflasyon ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bankalara giden yeni talimatların arttığını ve nakit işlemlerle ilgili sıkı denetimlerin başladığını vurguladı. Artık bankalar, nakit para getiren müşterilerinden paranın kaynağını resmi belgelerle ispat etmelerini talep ettiğini,  döviz bozdurandan fiş, altın satanlardan fatura, ev veya araba satışı yapanlardan ise satış belgesi istendiğini söyledi.

Para için dijital çağ başlıyor

Memiş, daha önce 500 TL veya 1.000 TL’lik banknot basımı bekleyenlere yönelik uyarısında, ‘Kağıt paralar artık olmayacak. Biz, kağıt parayı kullanan son nesiliz’ diyerek yeni dönemin dijital paralar üzerine inşa edileceğini belirtti. Bu adımın, paranın dolaşımını tamamen dijitalleştirerek kayıt dışı işlemleri sona erdirme amacı taşıdığını ifade etti.

Paranın kaynağı sorulacak

Memiş, yeni düzenlemelerle birlikte bankaların, müşterilerinden nakit paranın kaynağını sorgulama yükümlülüğü olduğunu açıkladı. Eskiden uygulanmayan bu düzenlemelerin artık sıkı bir şekilde devreye alındığını ve bankaya götürülen nakit paraların kaynağının açıklanamaması durumunda çeşitli yasal süreçlerin devreye girebileceğini belirtti. Bankalar, nakit işlemlerde paranın nereden geldiği ve neden kullanılacağı sorularını sormakla yükümlü hale geldi.