700 lirayla patron oldu

50 yaşındaki Havva Kundakcıoğlu, mikrokrediden aldığı 700 TL kredi ile kendi işinin sahibi oldu. Kundakcıoğlu, 'Bir kadın isterse bir eliyle beşik bir eliyle dünyayı sallar, ben de istedim ve oldu.' dedi.

700 lirayla patron oldu

2 çocuk annesi Havva Kundakcıoğlu, 2000 yılında çocuk bakıcısı olarak kendi parasını kazanmaya başladı. Daha sonra yine evde network işleri yapmaya başlayan Kundakcıoğlu, 2013 yılında network işlerine sermaye oluşturmak için 700 Liralık mikrokredi desteğine başvurdu. Aldığı krediyi haftalık taksitler halinde ödeyerek, 8 yılda toplamda 80 bin TL krediden faydalanan Kundakcıoğlu, kendi butiğini açtı. Kundakcıoğlu, sıfır kıyafetlerin yanı sıra ikinci el kıyafetler sattığı butiğinde kendisi gibi çalışmayı seven kadına iş kapısı oluşturuyor ve yaptığı iş bakımından da Kayseri’de ilk olma özelliği taşıyor.

"HAYAL ETTİĞİMİN ÜZERİNDE BİR İŞİM VAR"

Ailesinin yaşadığı maddi zorluklarda eşine destek olmak için çalışmaya karar verdiğini söyleyen Kundakcıoğlu, "O maddi zorlukların içinde kendi kendime bir şeyler yapmak zorundayım dedim, para kazanmaya başladıkça da devamı geldi. Uzunca bir süre evde yapabileceğim işlerle meşgul oldum. İlk olarak çocuk bakıcılığı yaptım, sonra bazı network işlerine girdim. Mikrokredi ile de bu süreçte tanıştım. İlk sermayemi oradan sağladım. Evde tekstil ürünleri de sattım. Yani bir süre bir ayağım ev bir ayağım iş hayatında oldu. Bugün ise çocuk bakıcılığı yaparken hayal ettiklerimin üzerinde bir işin sahibi oldum." dedi.

"KADIN İŞİ ERKEK İŞİ YOKTUR"

Çocukken de çalışmayı seven bir yapısı olduğunu söyleyen Kundakcıoğlu, kadınlarla erkeklerin yapabileceği işlerin birbirinden farklı olduğuna inanmadığını söyledi. Babasının kendisini çocukken sanayideki kendi iş yerine götürdüğünü anlatan Kundakcıoğlu, "Orada oynardım, vakit geçirirdim, bir işe yaramasam da iş ortamı görürdüm. Demek ki orada bir şeyler kapmışım. Babam da 'Sanayide kız çocuğunun ne işi var ' demezdi. Ailemden öyle bir destekle büyüdüğüm için çocukluğumdan beri böyle bir yapım var. Böylece kendi işimi kendim görmeye de alıştım. Kendi çocuklarıma da böyle davranıyorum. Kadın erkek işi diye bir ayrım yok bana göre. Etrafımdakilere de bunu anlatıyorum." diye konuştu.

"KADIN İSTERSE YAPAR"

Çalışma hayatında eşinin ve çocuklarının kendisine destek olduğunu aktaran Kundakcıoğlu, "Her kadının benim gibi şanslı olmadığını biliyorum ama ben onlara her zaman bir kadın isterse her şeyi yapar diyorum. Bir laf var; 'Bir kadın isterse bir eliyle beşik bir eliyle dünyayı sallar ' diye, bunu tanıştığım tüm kadınlara anlatıyorum." şeklinde konuştu.

60 KADINA İŞ KAPISI OLUŞTURDU

Havva Kundakcıoğlu, açtığı butikte, evde üretim yapan kadınların ürünler ile ikinci el kıyafetleri satarak, çalışmak isteyen 60 civarında kadına iş kapısı oluşturduğunu dile getirdi. Kundakcıoğlu, "Ben kadın olarak çok zorluk yaşamadım, ailemden de eşimden de destek gördüm. İşimle ilgili zorluklar yaşadım ama bazı kadınların benim gibi olmadığını biliyorum. O nedenle kurduğum iş yerinden onların da faydalanmasını istedim. Burada kadınlar istedikleri ürünler için gelip reyon açabiliyor. Kullanmadıkları kıyafetlerini temiz ve ütülü getirmek suretiyle burada satabiliyor. Butiğim şu anda sadece kendi kendini döndürüyor ama ben kadınlarla çalışmaktan dolayı mutluyum. Kadınların güçlü olması gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

BUTİKTEKİ SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Kundakcıoğlu, butikteki geri dönüşüm sistemini şöyle ifade etti: “Butiğimize bir ürün geldi diyelim. Öncelikle gelen ürünler noktasında da seçici davrandığımı ifade etmeliyim. Gelen ürünün hijyen ve üründe herhangi bir problem olmaması ve ürünü getiren kişiyle de anlaşabilmemiz önemli. Gelen ürüne bir bedel biçiyoruz. Ürün belirtilen bedelde satıldığı takdirde yarı yarıya bölüşüyoruz. Hem getiren kazanıyor hem de ben kazanmış oluyorum. Karşılıklı kazanç söz konusu oluyor böylece geri dönüşüm anlamında da israfın önüne geçmiş oluyoruz ve ekonomiye de katkı sunuyoruz. Bu sistem dışında bağış yapmak isteyenlerin bağışını da ihtiyaç sahiplerine yönlendiriyor ve sisteme dahil etmiyoruz.”

Mikrokredi NEDİR?

Mikrokredi iş yapmak isteyen sermaye noktasında sıkıntı yaşayan ve sadece kadınlara verilen bir kredi türüdür. Bunun için herhangi bir kefile ihtiyaç duyulmaz, kadınlar 5 kişilik bir takım oluşturarak mikrokrediye başvuru yapabilir. İlk başvurularında kadınlara 1000 TL kredi verilir. Bu ödeme haftalık olarak faizsiz şekilde yapılır. Ödemeler bittikçe kadınlara daha yüksek oranda kredi imkânı sunulur.  Kayseri’de toplamda bin 700 kadın kredi aldı. Şuan aktif kredi kullanan 430 kadın var. Türkiye’de 200 binden fazla kadın kredi kullandı. Türkiye’de dağıtılan kredinin toplam tutarı 1 milyar TL’yi aştı.

Özel Haber Ekrem Nazlı