AB Bakanı Bozkır: 'Bu sene Türk vatandaşlarına uygulanan vize kalkacak'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin olumlu ve güçlü bir şekilde sürdüğünü söyleyerek, 'İnşallah bu sene Türk vatandaşlarına uygulanan vize kalkacak. Ekim ve Kasım aylarında bunun kalkması için bütün çalışmalar sürüyor' dedi.

AB Bakanı Bozkır: 'Bu sene Türk vatandaşlarına uygulanan vize kalkacak'

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Kayseri’ye gelen AB Bakanı Volkan Bozkır, Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bozkır, Kayseri’nin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bozkır, “Kayseri tarihi ile mutfağı ile kültürü ve iş dünyamıza kazandırdığı değerler ile ülkemizin güzide bir kenti olan Kayseri’de olmakta büyük bir şeref ve memnuniyet duyuyorum. Sivil toplum kuruluşları bizim çok önem verdiğimiz bir yapıdır. Demokrasinin temel taşıdır. Türkiye’de sivil toplumun gelişmesi de uzun yıllar arzu ettiğimiz ölçü de olmamıştır. Mukayeseli olarak baktığımızda 1980’li yıllarda 50-60 sayıda olan sivil toplum, bugün cumhuriyet tarihinin en üst rakamına çıkmış ve 108 binin üzerinde sivil toplum kuruluşu olan ülkede yaşıyoruz ve bununla iftihar ediyoruz. Sivil toplum görüş üretir ve gerektiğinde tehdit eder. Vizyon üretir ve birlikte çalışıldığı takdirde ülkemize çok büyük katkılar sağlar. Bugün de sivil toplumla buluşup onları değerlendireceğiz. Onlardan aldığımız görüşleri de Ankara’da değerlendireceğiz” dedi.

AB Projeleri hakkında bilgiler veren Bozkır, “Önümüzdeki dönemde şimdiye kadar kullandığımız 4.7 milyar Euro’ya ilaveten 2020 yılına kadar kullanacağımız 4.5 milyar Euro bir hibe katkısı var. Bunu da inşallah Kayseri’de ve diğer illerimizde kullanma amacındayız. Ayrıca, Erasmus vasıtası ile bugüne kadar 600 milyon Euro kullandık. 100 bin proje ürettik ve 26 bini kabul gördü. 400 bin insanımız bunlardan yararlandı. 300 bin vatandaşımız yurtdışında bulunma imkanı elde etti. 2020 yılına kadar da 8 milyon Euro'luk yeni kaynağı kullanacağız ve 500 bin insanımız bundan yararlanacak. Kayseri genelinde 2002-2015 yılları arasında 694 projeye 54.7 milyon Euro kaynak sağlandı. Erasmus bakımında da 535 projeye yaklaşık 15.7 milyon Euro kaynak sağlandı” şeklinde konuştu.

"Avrupa Birliği ilişkileri yeni bir paradigma değişikliğiyle yeni bir platformda güçlendirilmiş olarak devam ediyor" diyen Bakan Volkan Bozkır, “Başbakanımızın katıldığı 29 Kasım zirvesi ile yeni bir ilişki düzeyine ulaştık. Enerji alanında, ekonomi alanında, siyasi alanda bu ilişkiyi daha da güçlendirecek kararlar alıyoruz. Müzakere sürecinde yeni bir faslı açtık. Çok daha fazla sayıda faslı açma imkanına sahibiz. Gümrük birliğinin güncellemesi Türkiye’nin çok daha yararına bir gelişme olacaktır. Hali hazırda 150 milyar dolar ticaret hacmimiz olan bir başarılı ilişkiden bahsediyoruz. 13 bin 500 kalem mal mübadele ediliyor. 2 tarafın ithalat ve ihracatı da dengeli vaziyette. Gümrük birliği güncellendiği takdirde tarım hizmetler ve kamu alım konuları da dahil edildiğinde bu sene başladığımız müzakereleri ile sonuçlandıracağız. Bu ticaret hacminin 300 milyar dolara çıkma potansiyeline sahiptir. Bu rakam bugün ticari anlamda sıkıntılar içerisinde olan dünya ticareti bakımından çok önemli bir rakamdır. Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Birliği ticaretinin 700 milyar dolar düzeyinde olduğunu düşünürsek Türkiye Avrupa Birliği ticaretinin 300 milyar dolara çıkmasının ne kadar önemli bir rakam olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Bu sene içerisinde Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kalkacağını belirten Bozkır, şunları söyledi: “İnşallah bu sene Türk vatandaşlarına uygulanan vize kalkacak. Ekim ve Kasım aylarında bunun kalkması için bütün çalışmalar sürüyor. Böylece 1980 askeri darbesinin ülkemize bıraktığı kötü mirastan bir tanesi daha izale olmuş olacak. Türk vatandaşları hak etmedikleri bir vize uygulamasından kurtulmuş olacaklar. Bütün bu ilişkiler içerisinde önemli unsurlara baktığımız zaman Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin olumlu ve güçlü bir şekilde sürdüğünü söylemek mümkündür.”

Gazetecilerin Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri hakkında yaptığı açıklamaları sorması üzerine Bozkır, “Ben Kati Piri ile ilgili bir açıklama yaptım. Mesaj da yerini bulmuştur. Daha fazla bu konuda ilave bir şey söylemek arzusunda değilim” diye konuştu.