Açık: 'Fırın ruhsatı nüfusa dayalı verilsin'

Ekmek Üreticileri Konfederasyonu çalıştayı Kayseri'de gerçekleşti. 35 il temsilcisinin yer aldığı çalıştayda ekmek üreticilerinin sorunları, ekmek fiyatları ve israfı masaya yatırıldı.

Açık: 'Fırın ruhsatı nüfusa dayalı verilsin'

Çalıştayın ardından yapılan basın açıklamasında konuşan Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık; “Bu ülkede fırıncı enflasyonu var. Fırıncılık her geçen gün zorlaşıyor. Fırıncılık kapasitesinin yüzde 30’unu bile dolduramazken, sürekli yeni ruhsatlar verilerek, yeni entegre tesisler yapılarak fırıncılık içinden çıkılmaz bir hal almakta. Eczacılarda olduğu gibi nasıl ruhsat nüfusa dayalı veriliyorsa fırıncılıkta da böyle olsun istiyoruz. Ruhsat yönetmeliği tekrardan gözden geçirilerek nüfusa dayalı fırın ruhsatı verilsin diyoruz“ ifadelerinde bulundu. Açık, başka ülkelerde nüfusa dayalı fırın ruhsatı uygulaması bulunduğunu da sözlerine ekledi.
 
Çalıştay sonrasında gündemlerindeki maddeleri sıralayan Açık, 81 ilde ekmek üreticilerinin sorunlarının görüşüldüğü bir çalıştay gerçekleştirdiklerini, 3 ay sonra daha büyük çapta bir çalıştayın da yapılacağı bilgisini vererek ekmek üreticilerinin sorunları, ekmek israfı ile fiyat konuları başta olmak üzere bir çok konuda görüşmeler gerçekleştireceklerini vurguladı.
 
TÜRKİYE’DE EKMEK İSRAFI YILDA 1 BUÇUK MİLYAR DOLAR
 
Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, ekmek israfı yüzünden yılda 1.5 milyar doların çöpe gittiğini söyledi. Açıklamalarında günlük ekmek israfının 12 milyon adet olduğunu da ifade eden Kavuncu; “200 gram ekmek bir yönden gelse iyi. 200 gram ekmeğin olmasının maliyet açısından avantajı var. Türkiye'de günlük 120 milyon adet ekmek üretimi var. Günlük ekmek israfı ise 12 milyon adet. Ekmeğin yüzde 10'u israf oluyor. Biz bunun Ar-Ge çalışmalarını yaptırdık. Bu çalışmalarda 1.5 milyar dolar yıllık ekmek israfından dolayı çöpe atmış olduğumuz masraf var. Federasyon olarak inşallah bu toplantılarımızda hükümetimizin ekmek politikasına destek vereceğiz. Yani İstanbul ve diğer illerde ekmek fiyatları aynı olmuş olacak. Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmada bir insanın sağlık yaşaması için yemesi gerek ekmek tüketimi 400 gram. O yüzden 200 gram ekmek iyidir. Hem bu şekilde ekmek üretimindeki rekolteyi düşürerek israfı önlemiş oluruz. Buğday ithalatımız var. Şu anda  6.5 milyon tonun üzerinde yurt dışından buğday ithalatımız devam ediyor" dedi. Kavuncu ayrıca Türkiye'de şu anda 12 binin üzerinde ruhsatsız fırın olduğunu da sözlerine ekledi.
 
İSRAFIN ÖNLENMESİ İÇİN TFF’DEN PANKART TALEBİ
 
Üreticilerde israfın bulunmadığını, bazı dönemlerde üretici tarafından yapılan israfın ise sadece binde 1 olduğunu paylaşan Açık, israfın önlenmesi adına bakanlığın başlattığı çalışmaları desteklediklerini ve bu kapsamda Türkiye Futbol Federasyonu’ndan futbol müsabakalarında israf yapılmaması yönünde pankart açılması uygulaması talebinde bulunacaklarını, böyle bir uygulama ile ekmek israfının önlenmesine katkı sağlayacaklarını belirtti. Açık, kutsal olan ekmeğin, emeğin ve ekonomi için önemli olan paranın çöpe atılmaması gerektiğini ifade etti.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FIRIN BULUNMUYOR
 
Yaşanan sorunlardan bir diğerinin ise kentsel dönüşüm yaşanan mekanlarda fırınların bulunmaması olduğunu aktaran Açık, Kayseri’deki Sahabiye kentsel dönüşümünde normalde mevcut olan fırınların dönüşümle birlikte yer bulamaması olduğunu dile getirdi. Açık, kentsel dönüşüm olan yerlerde fırınlara da yer ayrılması gerektiğini bildirdi.
 
EKMEK ZEHİRLİYOR DİYEN BAZI DOKTOR VE DİYETİSYENLERLE MÜCADELE EDECEĞİZ
 
Verdiği bilgilerde bazı doktor ve diyetisyenlerin ekmeğin zehirlediği yönünde açıklamalar yaparak spekülasyonlara neden olduklarına değinen Açık, ekmek üreticileri olarak kendilerinin kodekse uygun olarak bilinen firmalardan ekmeğin hammaddelerini aldıklarını ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Açık, prim yapmak adına böyle açıklamalarda bulunan doktor ve diyetisyenler ile mücadele edeceklerini duyurdu.
 
TEK FİYAT OLSUN İSTİYORUZ
 
Lavaş gibi farklı isimlerle üretim yapılan ancak aslında içerisine giren hammadde aynı olan ekmeğin kargaşaya ve haksız rekabete neden olduğunu dile getiren Açık, sürdürdüğü açıklamalarında ekmek gramajının ve fiyatının düşürülmesini istediklerini ve ekmeğin 200 grama düşürülmesini talep ettiklerini dile getirdi. Açık ayrıca bütün ülke genelinde ekmek için tek fiyat uygulaması yapılmasının gerek rekabet, gerek maliyetlerin çıkarılması ve gerekse tüketiciler için iyi olacağını kaydetti. Açık Türkiye’de kaliteli ekmeğin üretildiğini bildirerek, kaliteli ekmek üretiminin sürmesi için fırıncıların kazanması gerektiğine temas etti.
 
EKMEĞİMİZLE OYNAMAYIN
 
Verdiği bilgilerde fırıncılığın her geçen gün daha da zorlanan bir sektör olduğunu dile getiren Açık, bazı doktor ve diyetisyenlerin ‘ekmek zehirliyor’ açıklamaları ile ekmek üreticilerinin kazançlarını engellememeleri gerektiğine değinerek; “Bir şikayet varsa belgelerle federasyonumuza müracaat edebilirler, yine basın yoluyla bunu duyurabilirler ama prim sağlamak amacıyla çıkıp ‘ekmek zehirliyor’ demesinler. Ekmeğimizle oynamayın” ifadelerinde bulundu.
 
Yapılan konuşmaların sonunda ise konfederasyon başkanına teşkilat adına plaket takdim edildi. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ