Adaylar dikkat: Yeni bölümler ilginizi çekecek!

2023 YKS tercih dönemi ile yeni açılan bölümler öğrenci adaylarının ilgisini çekiyor. Peki yeni açılan üniversite bölümleri hangileri? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kyaseri haberlerinde...

Adaylar dikkat: Yeni bölümler ilginizi çekecek!

Türkiye genelinde binlerce öğrencinin heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih dönemi başladı. Bu yıl üniversite tercihlerinin heyecanıyla birlikte öne çıkan haber, üniversitelerin ilk defa öğrenci alacağı yeni bölümler ve 2 yıllık ve 4 yıllık program seçeneklerine gösterilen yoğun ilgi oldu.

Üniversitelerin akademik kadrolarının ve program çeşitliliğinin genişlemesiyle birlikte pek çok yeni bölüm aday öğrencilerin ilgisini çekiyor. Siber güvenlik, yapay zeka, robotik ve veri bilimi gibi alanlarda açılan yeni bölümler, teknoloji ve bilim meraklılarının gözdesi oldu.

YÖK ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı arasında imzalanan Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü kapsamında, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları öğrenci alacak.

Siber güvenlik meslek yüksekokulları bünyesinde siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü programları da açıldı.

Söz konusu programların öğretim dili en az yüzde 30 İngilizce olup 25'er kontenjanı bulunuyor.

Bunun yanında Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu bünyesinde bağcılık ve bağ ürünleri teknolojisi, 19 Mayıs Üniversitesi bünyesinde Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı, Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Meslek Yüksekokulu bünyesinde bıçakçılık ve el aletleri üretim teknolojisi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa bünyesinde de sanal ve artırılmış Gerçeklik ön lisans programları açılacak.

2023-2024 eğitim öğretim yılında, Türkiye'de birçok yeni bölüm açıldı. Bu bölümlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

Siber Güvenlik
Yapay Zeka
Robotik
Veri Bilimi
Büyük Veri Analizi
E-Ticaret
Dijital Pazarlama
Medya ve İletişim
Marka Yönetimi
Sosyal Medya Yönetimi

Siber güvenlik bölümü, dijital çağın getirdiği siber tehditlere karşı mücadele edecek uzmanlar yetiştirmeyi hedefliyor. Yapay zeka ve robotik alanındaki yeni bölümler, geleceğin teknolojilerini geliştirecek ve insanlık için önemli bir rol oynayacak uzmanlar yetiştirmeyi amaçlıyor. Veri bilimi bölümü ise büyük veri analitiği ve yapay zeka uygulamalarıyla verileri anlamak ve değerlendirmek isteyen öğrencilere kapılarını açıyor.

Türkiye’ deki çeşitli üniversitelerde 2023 yılında yeni açılan bölümler listesi 

Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik MYO – Siber Güvenlik Analistliği
Ege Üniversitesi Siber Güvenlik MYO – Siber Güvenlik Analistliği
Gebze Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik MYO – Siber Güvenlik Analistliği
İstanbul Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik MYO – Siber Güvenlik Analistliği
Ankara Üniversitesi Kalecik MYO – Bağcılık ve Bağ Ürünleri
19 Mayıs Üniversitesi Ladik MYO – Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı
Pamukkale Üniversitesi Serinhisar MYO – Bıçakçılık ve El Aletleri Üretimi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa – Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi

Üniversite tercihlerini yapacak adaylar, bu yeni ve geleceğin önemli alanlarında uzmanlaşmayı hedefleyen bölümlere büyük bir ilgi gösteriyor. Özellikle dijitalleşen dünyanın getirdiği teknolojik gelişmelerle birlikte, bu bölümlerde eğitim alarak istihdam olanaklarını artırmak ve sektörde öncü olmak isteyen öğrenciler, tercihlerini bu yönde yapıyor.

2023 YKS tercih dönemi, adayların geleceğe yönelik hayallerini ve hedeflerini belirledikleri önemli bir süreç olarak devam ediyor. 

Yeni açılan bölümler YKS tercih kılavuzunda var mı?

ÖSYM 2023 YKS tercih kılavuzunu yayımlandı. Kılavuza ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabiliyor. 

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları Ve Kontenjanları Kılavuzu’na ulaşmak için TIKLAYIN