Adli Tatil başladı mı? Adli Tatil ne zaman bitiyor? Sürecin detaylarını Baro Başkanı paylaştı

Kayseri Baro Başkanı Av. Ali Köse, tatile giren adli yargı sürecinde süreler, davalar ve işler ile ilgili kanun maddelerini paylaştı. Adli tatil ne zaman bitiyor, adli tatilde süreç nasıl işliyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de..

Adli Tatil başladı mı? Adli Tatil ne zaman bitiyor? Sürecin detaylarını Baro Başkanı paylaştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil 20 Temmuz itibariyle işlemeye başladı. 

Her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eren ve 43 gün süren adli tatil ile ilgili detayları Kayseri Baro Başkanı Ali Köse paylaştı. 

Kayseri Baro Başkanlığı adına kanun ile ilgili önemli konuları paylaşan Av. Köse, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamında sürelerin tebliğ, yayın ve ilan tarihini izleyen günden itibaren başladığı, tatil günlerinin sürelere dahil olduğu, sürenin tatil gününe rastlaması durumunda tatil gününü izleyen çalışma gününe kadar uzadığı ifade edildi. 

 

Adli tatil ne zaman bitiyor?

6100 sayılı hukuk mahkemeleri kanununca yeni adli yılın 1 Eylül itibariyle başlayacağı belirtilirken, şu dava ve işlerin görüleceği vurgulandı:

“13’üncü maddede ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması, dispeççi atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilebilir. 

Anayasa Mahkemesi adli tatile tabi değildir. Mahkeme, adli tatilde çalışamaya devam ettiği için başvuru süresi ile verilen diğer süreler işlemeye devam eder. Meslektaşlarımızın Anayasa Mahkemesi’ne başvuru süresinin durmayacağı ve 30 günlük başvuru süresinin öğrenme tarihinden başlayacağı hususlarına dikkat etmeleri gerekmektedir.” 

Adli Tatil başladı mı? Adli Tatil ne zaman bitiyor? Sürecin detaylarını Baro Başkanı paylaştı

İşte devam edecek dava ve işler 

Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler devam ederken, Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları, Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar, Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri, İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar., Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler, Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler, Çekişmesiz yargı işleri ve Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.