Ağustosta Zirve Yaptı - Mutfak Yangını Büyüyor!

Türk-İş'in her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması' ağustos sonuçlarını açıkladı. Ağustos 2024'te gıda enflasyonu artmaya devam etti. Detaylar haberimizde...

Ağustosta Zirve Yaptı - Mutfak Yangını Büyüyor!

Türk-İş tarafından her ay yapılan, çalışanların yaşam koşullarını ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliklerinin aile bütçesine etkisini analiz eden 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Ağustos 2024 verileri açıklandı. Sonuçlara göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gereken minimum gıda harcaması miktarını ifade eden açlık sınırı, ağustos ayında 19 bin 271 liraya yükseldi. Gıda, giyim, barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi zorunlu harcamaların toplamı olan yoksulluk sınırı ise 62 bin 772 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 24 bin 962 lira olarak belirlendi. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması, geçen aya göre yüzde 0,19 oranında artış gösterdi. Sekiz aylık değişim oranı yüzde 33,53 olarak kaydedildi. Son 12 ayda gıda fiyatlarındaki değişim ise yüzde 57,99 olarak hesaplanırken, yıllık ortalama artış yüzde 77,66 seviyesine ulaştı.

Ağustosta Zirve Yaptı - Mutfak Yangını Büyüyor!

Ağustos ayında süt ve peynir fiyatları sabit kalırken, yoğurt fiyatları yüzde 1,83 oranında artış gösterdi. Dana eti yüzde 1,44, kuzu eti ise yüzde 2,95 oranında zamlandı. Tavuk eti fiyatı yüzde 7, yumurta fiyatı ise yüzde 12,69 oranında arttı.

Yaz mevsimi sebzelerinden domates, biber, salatalık ve fasulye gibi ürünlerin fiyatlarında düşüş görüldü. Ortalama sebze kilogram fiyatı 29,56 lira, meyve kilogram fiyatı ise ortalama 60,83 lira olarak hesaplandı. Zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatlarında belirgin bir artış görülmezken, ayçiçek yağının fiyatı yüzde 4,49 oranında yükseldi.

Geçen ay yüzde 9 oranında artış gösteren çayın kilogram fiyatı, ağustos ayında da yüzde 10,87 oranında zamlandı. Son iki ayda çay fiyatı toplamda yüzde 19,87 artmış oldu. Şeker, reçel ve pekmez fiyatlarında hafif artışlar gözlemlenirken, balın kilogram fiyatı yüzde 6,69 oranında yükseldi. Tuz ve salça fiyatları ise bu ay sabit kaldı.