Aile hekimleri ücretli muayeneye başladı!
Aile hekimleri ile ilgili yeni düzenlemeye göre, hekimler mesai saatleri dışında ücret karşılığında hizmet verecek, ayrıca ücretsiz sunulan birçok rapor da artık ücretli olacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
BMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, genel sağlık sigortası ve aile hekimliği alanlarında birçok yeniliği beraberinde getirdi. Yeni düzenlemeye göre, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücret karşılığında hizmet verecek, ayrıca ücretsiz sunulan birçok rapor da artık ücretli olacak.
Mesai Dışı Hizmet: Yasayla birlikte, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta bakabilmelerine olanak sağlandı.
Ücretli Raporlar: Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar artık ücretli olacak. Örneğin, ehliyet raporu gibi özel amaçlı raporlar için belirli bir ücret talep edilecek. Bu gelirler döner sermaye hesaplarına aktarılacak.
Ücretsiz Hizmetler: Yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışındaki geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavileri (akupunktur ve fitoterapi gibi) ve bakanlıkça belirlenen özel amaçlı raporlar hariç olmak üzere, temel aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
Çalışma Saatleri: Aile hekimliği hizmetleri, haftada en az 40 saat olmak kaydıyla, Bakanlıkça belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecek. Acil durumlar dışında bu saatler, aile hekiminin talebi ve sağlık idaresinin onayıyla düzenlenebilecek.
Katılım Payı Artışı: Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 liraya yükseltildi.
Katılım Payı İndirimi: SGK, aile hekiminden sevk edilen hastalar için katılım payını %50 oranında azaltma yetkisine sahip olacak.
Cumhurbaşkanlığı Yetkisi: Cumhurbaşkanı, katılım payını 10 katına kadar artırma yetkisini elinde bulunduracak.
Döner Sermaye Gelirleri: Bakanlıkça belirlenen tarifelere göre alınan ücretler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerindeki hesaplara aktarılacak.
Giderlerin Belirlenmesi: Bu gelirlerin kullanım kriterleri, aile sağlığı merkezlerinin giderleri dahil, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.