Ali İsmail Korkmaz Davası'nda karar açıklandı cezalarda değişiklik olmadı
Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın davasının, Yargıtay 1'inci Dairesi tarafından usul yönünden bozulması üzerine Kayseri Adliyesi 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada karar açıklandı.
Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında karar açıklandı. Mahkeme ikinci yargılamada da aynı cezaları verdi. Tutuklu sanık Mevlüt Saldoğan kasten yaralama sonucu öldürme suçundan 13 yıl hapis cezasına, 1/6 oranında indirim yapılarak, 10 yıl 10 ay hapis cezası ile tutukluluk halinin devamına; tutuklu sanık Yalçın Akbulut, kasten yaralama sonucu öldürme suçundan 12 yıl hapis cezasına, 1/6 oranında indirim yapılarak 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılıp tutukluluk halinin devamına; İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever de kasten yaralama sonucu adam öldürmeden ayrı ayrı 8 yıl hapis cezasına, 1/6 oranında indirim yapılarak ayrı ayrı 6 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, tutuklu bulundukları süre göz önünde bulundurularak tahliyelerine; Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’in beraatine; Ebubekir Harlar 3 yıl 4 ay süre ile hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.
Duruşmayı takip edenler arasında Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Çorum Milletvekili Tufan Köse ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz, Kayseri CHP İl Başkanı Feyzullah Keskin ve Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman yer aldı.
NE OLMUŞTU?
19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz Eskişehir’deki Gezi Parkı eylemleri sırasında 3 Haziran 2013 gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövülmüştü. 38 gün komada kalan 19 yaşındaki Korkmaz, 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetmişti. Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis 5 tutuklu ve 3 tutuksuz polis olmak üzere toplam 8 sanık yargılandı.
21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada açıklanan karara göre, mahkeme cezaları ‘kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek’ suçundan verdi.
Tutuksuz polis sanıklardan Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin'in ayrı ayrı beraatlerine, tutuksuz polis Yalçın Akbulut'un 12 yıl hapis ceza ile cezalandırılmasına, indirim ile 10 yıl hapis cezasına ve tutuklanmasına, tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever hakkında ayrı ayrı 8 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, bu cezaya 1/6 oranında indirim yapılarak 6 yıl 8 ay hapis cezası verilmesine ve tutukluluklarının devamına, tutuklu sanık Ebubekir Harlar'ın 8 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile 3 yıl 4 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.
Yargıtay 1. Ceza Mahkemesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.
ALİ İSMAİL KORKMAZ'IN AİLESİNDEN KARARA TEPKİ
Ali İsmail Korkmaz davasında kararın açıklanmasının ardından ailesi adliye çıkışında basın açıklaması yaptı. Anne Emel Korkmaz, “19 yaşındaki bir çocuğun canı bu kadar değerli bu ülkede” diyerek karara tepki gösterdi.
Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi kararın ardından adliye binası çıkışında basın mensuplarına açıklama yaptı. Anne Emel Korkmaz, “Türkiye’nin adaleti buymuş diyorum, başka bir şey demiyorum. 19 yaşındaki bir çocuğun canı bu kadar değerli bu ülkede” diyerek karara tepki gösterirken, Baba Şahap Korkmaz ise, “Bu şekilde katilleri koruyorlar, sahip çıkıyorlar. O yüzden olaylar devam ediyor, insanlar öldürülmeye devam ediyor. Böyle sonuçlar böyle insanların türemesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
“KARARDAN MEMNUN DEĞİLİZ”
Karardan memnun olmadıklarını kaydeden Ağabey Gürkan Korkmaz ise, “Karar değişmedi. Aslında bekliyorduk ama adalet duygumuz incindi. Karardan memnun değiliz. 19 yaşındaki gencin eziyet çektirilerek öldürülmesini cezası bu değil. Yargıtay esasa ilişkin incelemedi, usule ilişkin inceleme yaptı. Bugün usuldeki eksikleri tamamlayıp aynı kararı verdi. Yeni bir gelişme var. Sanık fırıncılar açısından tahliye kararı verildi, Yargıtay’a itirazlarımızı yapacağız. İki yılı aşkın süredir yargılama devam ediyor, Kayseri halkı, diğer illerden gelen insanlar, siyasi parti temsilcileri ve yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
“KARARLA KAMU GÖREVLİLERİ KORUNDU”
Avukat Ayhan Erdoğan, mahkemenin sadece usule ilişkin esasları tamamladığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Önceki kararın tekrarı. Polisler açısından tahliye yok. Fakat bizim beklentimiz kasten öldürmeye ilişkin olduğu için verilen karardan memnun değiliz. Yargıtay aşamasında kabul görürse tekrar tutuklamayla sonuçlanabileceğini düşünüyoruz. Bu karar kamu görevlilerini korumaya yönelik bir karardır. Kamu görevlileri bu şekilde korunmaya devam edilirse, Türkiye’de yurttaşların işkence görmesine yönelik sonuçlar görebiliriz. Kararı yerinde bulmuyoruz. Yargıtay’a temyiz edeceğiz. Verilen kararın kasten öldürme üzerine ilişkin olması gerektiğini düşünüyoruz. Mahkeme dosyayı bu yönden ele almamıştır. Yargıtay’ın dosyayı bu yönden inceleyeceğini düşünüyoruz, tabi ki bağımsız bir Yargıtay kalmışsa.”
CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ise karar ile adaletin katledildiğini savundu. Milletvekili Hilmi Yarayıcı, “Bugün vatanseverlikten bahsedenler ne yazık ki vatan hainidir, çünkü en demokratik hakkını milyonlarca insanın olduğu gibi bunu hayata geçirmeye çalışan Ali İsmail katledilmiştir. Dolayısıyla vatansever diye ilan edilenlerin bu suçu işlediği görülenlerin yarın başka suçu işleyecektir. Dolayısıyla hak ihlallerine karşı duran gençlerimize yapılanlar unutulmamalıdır. Bu emri ben verim diyenler, asıl vatan hain hainidir. Sur’da, Lice’de bir çok insanın öldürülmesine neden olan, barış dilini bırakıp rant sağlamaya çalışan siyasiler vatan hainidir. Ali İsmail ve diğer gençlerin onurumuz olduğunu ve bu davaları takip edeceğimizi ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.