Altın hakkında bilinmeyenler

Kayseri'de kuyumculuk yapan Halil Demircioğlu, altın ile ilgili bazı noktalara değindi. Altın hangi zaman aralığında artacak? Kredi kartı ile altın alınırken nelere dikkat edilmeli? Hangi tarihte altın alınmalı? Detaylar Kayseri Anadolu'nun, Kayseri haberlerinde…

Altın hakkında bilinmeyenler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enflasyonun hızla yükselmesiyle altın yükselişe geçti.

Bu yüzden vatandaş altın almakta zorlanıyor, kredi kartı tercih ediliyor. Yazın gelmesiyle birlikte de düğün sezonu açıldı.

Düğün sezonun açılmasıyla da altın fiyatı yükselişe geçecek mi? Merak edilenleri kuyumcu Halil Demircioğlu Anadolu Habere anlattı.

Çeyrek altın veya ziynet altınlarda kredi kartı kullanılmadığını vurgulayan Halil Demirci, “ Ziynet altınları ve bilezik tarzı altınlarda, bankaların almış oldukları komisyon oranları, artık kurtarmadığı için biz normalde kendi firmamız olarak herhangi bir şekilde, müşteriden fark alarak küçük altın satmayı pek doğru bulmuyoruz. Bu yüzden çeyrek altın ve grupları veya ziynet altın, bunlarda kredi kartı kullanmıyorum. Diğer takı ürünlerinde yüzük kolye, zincir, bileklik bu tarz ürünlerde de, tek çekimlerde yardımcı oluyoruz. Taksitte şöyle, bankaların özellikle son zamanlarda yaptığı şeyleri pek belli olmuyor. Mesela, 10 gün önce kredi kartında kuyumcularda harcamayı bir anda kapattı. Sonra yapılan görüşmeler sonucu kısmi olarak açtılar. Sonra tamamen eskiye döndüler. Burada tabi bankaların işi belli olmuyor. Kuyumculuk sektöründe yapabilen maksimum taksit 2+2, 4 gibi o da bankaların komisyon oranlarına göre kuyumcuların alternatif olarak değişiyor. Hiç taksit yapmayanda var, taksit yapanda var. Vade farkı da var.”

Altın alışverişinde artık yüklü rakamların olduğunu, bu yüzden Kayseri’de havale yolunun tercih edildiğini söyleyen Demircioğlu: “Altın fiyatları son zamanlarda yükseldi. Ülkedeki enflasyondan dolayı artık altın alışverişinde rakamlar yüklü olmaya başladı. Bundan dolayı insanlar kredi kartı değil de yatırım amaçlı aldıkları altınları bankada, yanında da taşımak istemiyor o kadar parayı, genelde kuyumcu ve tüketici arasında hesaptan hesaba havale - EFT yapılıyor.” dedi.

28 Cumhurbaşkanlığı Seçim’inin altın fiyatlarına etki ettiğini vurgulayan Demircioğlu, “Piyasa ne kadar huzursuz, tedirgin olursa altında o kadar yüksek oluyor. Örneğin, 14 Mayıs seçimlerinde cumhurbaşkanı seçimleri birinci turda 2-3 gün öncesine kadar küçük altın 2546 TL’yi gördü, daha sonra hükümetin aynı devam edeceği belli olunca, piyasalar biraz daha rahatladı. 2260 TL’ye kadar geriledi. Ama bu fiyatlardan alınır mı? Uzun vade de düşünülüyorsa alınır” diye konuştu.

 Demircioğlu, “Bu tarih aralığı demek doğru olmuyor. Bazen sert yükselişler olabiliyor ama şu an da o yükseliş biraz düşmüş durumda uzun vade de yatırım düşünülüyorsa. Bu fiyatlarda alınabilir” ifadelerini kullandı. Düğün sezonunun altın fiyatlarını hiçbir şekilde etkilemediğini vurgulayan Demircioğlu, 'Türkiye’de şöyle bir algı var, ‘Yaz sezonu geliyor, altın yükseliyor’ ama altının yükselişi Türkiye’de ki düğünlerle bir alakası yok. Genelde dünya piyasası olduğu için, sadece altının işlem hacmi yaz sezonlarında bütün dünyada daha hızlı döndüğü için, arz talebe göre fiyatta değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca bu dönemlerde vatandaş yatırım amaçlı, çeyrek, yarım, tam altın, yani ziynet dediğimiz grup tercih ediliyor. Ve işçiliği olmayan bilezik grupları tercih ediliyor' diyerek sözlerini noktaladı.