Altın Kıtlığı Başladı: Stoklar Tükeniyor!
Altın fiyatlarındaki yükseliş, altına olan talebi artırırken, altın kıtlığını da beraberinde getirdi. Ekonomist İslam Memiş, altın kıtlığı var diyerek yatırımcılara önemli tavsiyeler verdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
Altın fiyatlarının sürekli artışı, vatandaşların gram ve çeyrek altına olan ilgisini artmasıyla beraber altın kıtlığını da beraberinde getirdi. Altın, yatırımcılar için güvenli liman olarak görülmesinden dolayı ekonomik belirsizliklerle beraber değer kazanmaya devam ediyor. Ancak altına olan fazla talepten dolayı altın kıtlığının oluştuğu iddia edildi. Ekonomist İslam Memiş, Tv100’deki köşe yazısında, darphanede sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.
Memiş, 2023 yılında çeyrek altın üretimi bir önceki yıla göre yüzde 67,8 artarak rekor seviyeye ulaştığını, bu artışın sebebini de vatandaşların enflasyon riskine karşı kendini güvence altına almak istemesinden dolayı altına yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.
‘1 adet çeyrek altının 175 lira işçiliği olur mu?’
2024’ün ilk çeyreğinde de altına ilgilinin yoğun olduğunun altını çizen Memiş; ‘2024’ün ilk çeyreğinde ise talep ciddi anlamda arttı. İş öyle bir hal aldı ki, darphane üretimde sıkıntı yaşamaya başladı. Külçe altınları darphaneye veren toptancılar, üretimin azaldığını görünce fırsat bu fırsat deyip koyuyor işçiliği, koyuyor işçiliği. 1 adet çeyrek altının 175 lira işçiliği olur mu? Oldu. Dün 73 lira işçiliği var mıydı? Evet vardı. Darphane Genel Müdürlüğü, her yıl ne kadar ürettiğini zaten açıklıyor. Ne kadar kazandığını da hesaplanır o da basit. Mesela geçen yıl 1,5 ton işçilikten kâr ettiğini düşünebiliriz. Benim merak ettiğim devletin denetlediği özel rafineler varken sikke altınları neden darphane basıyor? Altını üretmek ve dağıtmanın rafinelerin işi olduğunu düşünüyorum. Sektörü denetleyen darphane, darphane üretimi, dağıtımı kim tarafından denetleniyor? Son iki aydır darphaneden kimler ne kadar altın çekiyor?’ ifadelerine yer verdi.
Altında işçiliği fırsatçılık olarak gören Memiş; ‘Rafinelere sarrafiye ürün üretimi yetkisi verilsin, rekabet artsın, işçilik fırsatçılığı sona ersin. Yeni yasal düzenlemelere gerek var. Her şeyi toparlayabiliriz, yapılması gereken tek şey iletişim. İletişimsizlik bizi bizden alıp götürüyor. Gerçek olana odaklanalım!’ dedi.