Altın sektöründe devrim: Taş mı, altın mı?

Ünlü ekonomist İslam Memiş, altın fiyatlarının yanı sıra, işlenmiş altınların (kolye, küpe, yüzük, set) durumunun da ele alınması gerektiğini vurgulayarak bir devrimi başlatacağını söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Altın sektöründe devrim: Taş mı, altın mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ünlü ekonomist İslam Memiş, TV100’deki köşe yazısında, altın sektöründe önemli bir devrim süreci başlattığını söyledi ve geleneksel yatırım aracı olan altın fiyatlarının yanı sıra, işlenmiş altınların (kolye, küpe, yüzük, set) durumunun da ele alınması gerektiğini vurguladı.

Taşlı takılar çığır açıyor

Memiş, altın alımında iki seçenek olduğunu belirtti; ‘Çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet ve gram altın alarak geleneksel altın alımını yapabiliriz. Ayrıca kolye, küpe, yüzük ve set takımlarını alarak az miktarda taş da satın alıyoruz. Santimi bile para. Örneğin, su yolu model set takımında 3 gram üzerinde taşı var. Bu da ortalama 6 bin 450 lira yapar. Bir su yolu setinin 65 bin lira olduğunu düşündüğümüzde, 6 bin 450 lira değerindeki taş iyi bir para’ ifadelerini kullandı.

6 bin TL’lik taşın değeri 850 TL

Asıl sorunun, taşın gerçek değerinin ne olduğu olduğuna dikkat çeken Memiş; ‘6 bin 450 lira olan 3 gram taşın gerçek değeri nedir? Maksimum 850 lira. Kalan 5 bin 600 lira ne oldu? Buhar oldu. Kimin cebinde? Üreten atölyenin’ diye ekledi.

‘Her ürü sertifikalandırılsın’

Memiş, her ürünün sertifikalandırılması gerektiğini vurgulayarak; ‘Her ürünün sertifikası olacak ve bu sertifikada altın olmayan maddeler gramıyla birlikte belirtilecek. Hesaplamada taş ve yay gibi ürünler dışarıda kalacak. Türkiye’de artık işçilikli ürünler de sertifika alacak’ diye belirtti. Bu konuyu Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşerek detaylarını aktaracağını belirten Memiş, ‘Üretici atölyeler, altın takıları taş ve yay ile üreten atölyelerdir. Çantacılar cadde mağazalara bu ürünü satar, cadde mağazalar da aynı şekilde müşterisine’  dedi.

‘Sorunu kökünden çözeceğim’

Memiş, çantacıların ve kuyumcuların bu ürünleri taşlı ve yaylı olarak satın aldığını, ancak kazananın üretici atölye sahibi olduğunu, zarar edenlerin ise çantacılar, kuyumcular ve müşteriler olduğunu dile getirdi. Memiş;  ‘Ben artık bir devrim yaparak bu sorunu kökünden çözeceğim’ diyerek, altın sektöründeki değişim için kararlılıkla adımlar atmaya devam edeceğini belirtti.