Aman dikkat bayram tatili zehir olmasın!
Türkiye 9 günlük bayram tatiline girdi. Herkes bayramı sevinç ve neşe içinde kutlamamak isterken, yapılan küçük bir hata bile, bayramın zehir olmasına neden olabiliyor. Yapılan bütün uyarılara rağmen, bilinçsiz davrananlar yüzünden Türkiye'de her bayram tatili yüzlerce aileye zehir oluyor. Uyarıları dikkate almamanın faturası herkes için çok ağır olabiliyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ramazan bayramı tatili 9 güne çıkarıldı. Bugün başlayan 9 günlük tatil nedeniyle binlerce insan, tatil bölgelerine veya memleketlerine doğru yıla çıkmaya başladı. Bayramı sevdikleriyle birlikte kutlamak isteyen pek çok kişi için ise bayram adeta zehir olabiliyor.
Her bayram tatili öncesinde ülkemizde yapılan pek çok uyarıya rağmen, benzer manzaralar yaşanmaya devam ediyor. Küçük bir dikkatsizlik, kural tanımazlık, acelecilik yüzünden pek çok ocağa ateş düşüyor.
Trafik kazaları, ülkemizde adeta bayram tatili ile özdeşleşmeye başladı. Her tatilde binlerce trafik kazası meydana geliyor ve yüzlerce can kaybı yaşanıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Müdürlüğü uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre, ülkemizde bayram tatillerinde normal günlere göre hem trafik kazası sayılarında hem de ölümlü trafik kazaları sayılarında çok belirgin bir artış yaşanıyor.
Uzmanlar; Ömür Kaygısız, Şebnem Düzgün ve Emin Semiz’in yaptığı araştırma çok çarpıcı bilgiler ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, trafik kazaları sayılarının yanı sıra ölüm olaylarında da yüzde 50’ye yakın artış oluyor. Dikkat çeken bir başka detay ise kazaların çok büyük bölümünün gündüz saatlerinde meydana gelmesi.
Tatilin ilk ve son günlerinde daha çok kaza olayına rastlanırken, yandan çarpma şeklinde oluşan kazaların sayıları diğerlerini çok geride bırakıyor. Yoldan çıkma ve karşılıklı çarpışma ise yine en yüksek kaza nedeni olarak görülüyor. Kazaların büyük bölümü tek araçlı şekilde gerçekleşirken, en çok kazalar, saat 16.00 sıralarında meydana geliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı, 2023 yılında gerçekleşen kazaların %89’nun sürücü kaynaklı olduğunu raporlamıştır. Bu kusurların en sık görüleni %40’a yakın oranla “araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak” olarak tespit edilmiş olup %15 oran ile ikinci sırada “kavşak, geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak” kusuru gelmektedir.
Raporlara göre, yaşanan kazaların büyük bir kısmı insan faktöründen kaynaklanmaktadır. Bu nedenle trafik kurallarına mutlak suretle uymak, en ufak bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekiyor.
Tedbir Hayat Kurtarır
-Tüm yolcuların emniyet kemeri takmaları, sürücülerin hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir.
-Sürücüler yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeli, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermelidir. Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalıdır.
-Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçlar alınmamalıdır.
-Araçlardaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi zorunlu donanımların tam olduğu kontrol edilmelidir.
-Yaz lastiği kullanmak ve lastiklerin hava basıncını kontrol etmek gerekmektedir.
-Hız sınırlarına uymak ve takip mesafesine dikkat etmek önemlidir.