Aman dikkat- Kurban etini kestikten sonra...
Kurban Bayramı'nda kurban kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kurban'da ölüm katığına dikkat edin! Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Yılın ikinci bayramı olan kurban bayramı da geldi çattı. Kurbanlıklar belirlendi ve Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi kurbanda da bir araya gelmek ve güzel sofralar kurmak için sabırsızlanmaya başladık. Kurban Bayramı denildiğinde akla birçok et yemeği geliyor.
Pek çok kişi kurbanını kestikten sonra bu etle hazırlanan yemekleri hemen hazırlayıp tüketiyor. Diyetisyen Hilal Atilla Karaca bu konuda önemli açıklamalarda bulundu,”Öncelikle sıcak havalara denk gelen kurban bayramlarında yapılan en büyük hatalardan birinden bahsedelim. Kesim sonrası hem parçalama ve dağıtım sürecinde hem de kullanımına göre etleri son şekillerine getirme sürecinde maalesef dışarıda çok uzun süre bekletiliyor ve etler birçok zararlı mikroorganizma üretmeye başlıyor. Ne kadar iyi pişirilse de sağlık riskleri artıyor veya kontamine olarak değen kişinin ellerinde, kaplarda ve çevrede bakteriler üreterek hastalık riskini artırıyor. Dolayısı ile ilk dikkat edilmesi gereken konu kurban işleminden sonra hızlı olmak, kesilenleri bir sonraki işleme kadar buzdolabında tutmak ve etlerle temas eden kişilerin bir başka yere veya kendisine dokunmadan ellerini sık sık yıkamasını sağlamaktır” dedi.
Kurban Kesildikten 3-6 saat sonra tüketilmeli
Hayvanlar kesildikten yaklaşık 3 ila 6 saat sonra tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Karaca,” Hayvanlar kesildikten yaklaşık 3 ila 6 saat sonra etleri gitgide sertleşmeye başlar ve ölüm katılığı meydana gelmeye başlar Belki bir çoğunuz önceki bayramlardan “rigor mortis” terimine aşinasınızdır. Bu terim Türkçe’de “ölüm katılığı” anlamına gelir.. Bunun sebebi kasların gevşemesi için gerekli olan depo enerjinin tükenmesidir. Ortamda kas gevşemesi için yeterli enerji olmadığında yediğimiz et çok daha uzun sürede pişer, lezzeti ve tüketim keyfi tam olarak istediğimiz şekilde olmaz. Ayrıca sindirmekte çok zorlanır ve hazımsızlık yaşarız. Bu durumda buzluğa kaldırıp daha sonra çözdürerek tüketmek düşünülecektir ancak bu da doğru bir seçenek değildir. Çünkü ölüm katılığı halindeki bir et ürünü buzluğa atılıp sonra çözüldüğünde de aynı sertliği koruyacaktır. O yüzden bayramın ilk günü kesilen etler buzdolabının dondurma özelliği olmayan kısmına alınıp tercihen 1 gün kadar dinlendirilmelidir. Bu sayede protein yıkımı ile yumuşama başlamalı ve bayramın en erken 2. günü tüketilmeli veya buzluğa kaldırılmalıdır. Bu sayede etimizi yumuşak ve lezzetli yemiş oluruz” ifadelerini kullandı.
Kurban eti nasıl pişirilir ve tüketilir?
Kurban Bayramı’nda etin pişme şekli ve tüketim miktarı ile önemli tüyolar veren Karaca,”Et mümkünse kendi suyunda kavurma olarak veya haşlamalık-şiş et olarak kullanılabilir. Ancak bol yağlı kızartmalar, doğrudan ateşe değecek ve yanık kısımlar oluşacak şekilde aşırı pişirmek veya etin yanında bol miktarda ekmek/lavaş tüketmek doğru olmayacaktır. Tabağın küçük bir kısmı etten, küçük bir kısmı ekmek grubundan ve büyük kısmı salatadan oluşmalıdır ki dengeli bir tabak olsun ve sindirimi kolaylaşsın. Ayrıca eğer salatamıza bolca limon sıkarak etin yanında tüketirsek demir emilimi artacaktır. Çünkü C vitamini ve demir beraber çok daha iyi çalışırlar”şeklinde konuştu.
Günlük Et Miktarı 120-200 Gr Geçmemeli
Günlük et tüketiminede değinen Karaca,”Kişi başı et tüketimi ise birçok farklı faktöre göre değişse de günlük 120-200 gr miktarını (4-7 kaşık) geçmemelidir. Yani bir günde en çok bir ana öğününüzü et tüketimine ayırmalısınız. Ayrıca günlerce üst üste kırmızı et tüketimi veya sucuk-sucuk içi gibi aşırı tuzlu ve kırmızı etin kendi yapısından dolayı zaten sodyumdan zengin bir tüketim tansiyon yüksekliklerine sebep olacak, ödem yaratacak ve sindirim sistemini zorlayacaktır. O yüzden bayramın 4 gününün en çok 2 gününü kırmızı et ile değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca yemekten 40-45 dk sonra hafif tempolu bir yürüyüş de iyi gelecektir “ diye konuştu.