Amerika'ya rakip olduk!
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) tarafından hazırlanan 'Plastik Sofra ve Mutfak Eşyaları Dış Ticaret Raporu'na göre, 2022 yılında dünya plastik sofra ve mutfak eşyaları ihracatında Amerika'ya rakip olarak Türkiye 4'üncülüğe yükseldi Türkiye, dünya plastik sofra ve mutfak eşyaları ithalatında ise 54'üncü sırada yer alıyor. Ülkemiz için bu denli kritik öneme sahip olan plastik gerçekten bu kadar faydalı mı ? Haberin detayı Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberlerinde..
Türkiye Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) tarafından hazırlanan ‘Plastik Sofra ve Mutfak Eşyaları Dış Ticaret Raporu’na göre, 2022 yılında dünya plastik sofra ve mutfak eşyaları ihracatında 17,2 milyar dolarla Çin ilk sırada yer alırken onu sırasıyla 1,1 milyar dolarla ABD, 842,8 milyon dolarla Almanya izledi. Türkiye ise 664,1 milyon dolarla sıralamasını önceki yıla göre 5’incilikten 4’üncülüğe yükseltti. Dünya ihracatından alınan pay ise yüzde 2,41’e ulaştı.
Türkiye’de plastik mutfak eşyaları ihracatı son 10 yılda 2,52 kat artarken, son 5 senede yüzde 64,8 oranında yükseldi. İthalatta ise son 10 yılda yüzde 36,7, son 5 senede yüzde 14,2 azalış meydana geldi. Türkiye, dünya plastik sofra ve mutfak eşyaları ithalatında 54'üncü sırada yer alıyor.
Türkiye, geçen yıl toplam 198 ülkeye plastik sofra ve mutfak eşyaları ihracatı gerçekleştirirken, 106,5 milyon dolar ve yüzde 16,21'lik payla ilk sırayı İsrail aldı.
Türkiye'nin plastik mutfak eşyaları ihracatı ABD’ye geçtiğimiz yıl yüzde 15, son 5 yılda yıllık ortalama yüzde 48 artarak ciddi bir ivme kazandı.
Madalyonun diğer yüzü
Plastik tabakların doğada kaybolması 500, pet şişelerin ise 400 yıl sürüyor. Doğadaki plastik atıklar, petrol kaynaklı oldukları için karbondioksit salınımını etkileyerek küresel ısınmayı da hızlandırdığı biliniyor. Plastik içerisinde bulunan BPA maddesi ise insanlar üzerinde hormonal etkiyi bozan; yüksek ya da düşük sıcaklığa maruz kaldığında kanserojene dönüşerek çeşitli hormonal bozukluklara, kanser türlerine sebep olduğu bilinen bir madde. Yeni doğan bebek plasentalarında dahi mikroplastiklere rastlanıyor.
Plastik ihracatında dünya çapındaki bu yarış sürerken, ‘Plastiksiz Temmuz Hareketi’ bir yılda 300 milyon kilogram plastik atık kirliliğinin önüne geçiyor. Kişilerin bir ay süresince plastik kullanımını azaltmaları ve sonlandırmaları fikrine dayanan hareketin Kurucusu Rebecca Prince Ruiz:
‘Sadece 2022 yılında 190 ülkeden 140 milyon kişi harekete katıldı. Bu hareket, her yıl plastik kirliliğine karşı bir farklılık yaratmayı amaçlayan insanın ve birçok kurumun takviminde ye alıyor.’ diyor.
Peki küresel plastik tüketim çılgınlığına karşı bireysel olarak neler yapılabilir?
Hedefimiz plastik kullanımını azaltmak ve saklama koşullarını iyileştirmek için plastik yerine cam bardak, kase ve saklama kapları kullanılabilir.
Evlerde ve iş yerlerinde sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm farkındalığıyla cam bardak kullanımı fark yaratabilir.
Plastik piknik eşyaları yerine sıfır atık manığıyla karton ürünler tercih edilebilir.
Plastik pipet yerini cam pipete bırakabilir.
Plastik damacanaların yüksek ısı şartlarında kansorejen madde ürettiği gerçeğini bilerek cam damacana kullanılabilir.