Amerikalı Profesör Dr. Judith Hubbard'dan dikkat çeken deprem yorumu

Amerikalı Ünlü deprem uzmanı Profesör Dr. Judith Hubbard, Türkiye'de yaşanan depremler hakkında değerlendirmede bulundu. Hubbard, son depremler hakkında neler söyledi? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…

Amerikalı Profesör Dr. Judith Hubbard'dan dikkat çeken deprem yorumu

Amerikalı Ünlü deprem uzmanı Profesör Dr. Judith Hubbard, Türkiye'de yaşanan depremler hakkında değerlendirmede bulunmaya devam ediyor. Hubbard, gün içinde meydana son depremler hakkında neler söyledi? 

Hubbard: Zaman zaman M5+ artçı şoklar bekleniyor

Hubbard, “Bugün Türkiye'nin Gaziantep yakınlarında M5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi: 2023'ün 7 aydan uzun süredir görülen en büyük artçı şoku. Zaman zaman M5+ artçı şoklar bekleniyor - ancak bu biraz sıra dışı, çünkü artçı şokların çoğu kuzeyde oldu. Blogumuzda daha fazlasını okuyun; biyografimdeki bağlantı” dedi.

Amerikalı Profesör Dr. Judith Hubbard'dan dikkat çeken deprem yorumu

Depremler genellikle haritada noktalar olarak gösterilse de aslında kabuktaki çatlaklardır

Ünlü deprem uzmanı Hubbard, ayrıca “Ölü Deniz Fay Hattı, çeşitli segmentler aracılığıyla Doğu Anadolu Fayı'na bağlanmaktadır. Ancak, fayın güney kısımlarında kuzeye göre çok daha az sismik aktivite olmuştur ve  Artçı şoklar çoğunlukla kayan faylar boyunca sıralanır. Depremler genellikle haritada noktalar olarak gösterilse de aslında kabuktaki çatlaklardır. 6 Şubat 2023'teki ilk deprem, yaklaşık 300 km'lik fay boyunca kayma sonucu meydana geldi.” İfadelerini kullandı.

'Bir depremin hissedilen şiddeti çok değişebilir'

Gaziantep'te yaşayan bir vatandaş Hubbard'a, "Gaziantep te yaşıyorum çok şiddetli hissettik M5 ten fazlaydi bence Bu öncü bir deprem olabilir mi ?? Gaziantep te ve yakınlarında kırılmamış bir fay var mı?  Ya da bir risk?" diye sordu. Hubbard da, "Evet, bir depremin hissedilen şiddeti çok değişebilir - bu durumda deprem Gaziantep'e oldukça yakındı, bu yüzden onu bu kadar güçlü hissetmenize şaşırmadım! Herhangi bir deprem öncü şok olabilir ama çoğu değildir. Bir depremin önceden ne olacağını bilmenin bir yolu yoktur..." diye yanıt verdi. 

Olumsuz bir durum yok

AFAD'tan açıklama geldi. Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin ardından, "Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ilçesinde saat 09.31’de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." denildi.