'Amerika'yı Terör Örgütünün Yanına Yakıştıramıyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu bölgede ne Rusya'ya ne Amerika'ya bir tehdidin bulunduğunu dile getirerek Amerika'yı terör örgütlerinin yanına yakıştıramadıklarını ifade etti.

'Amerika'yı Terör Örgütünün Yanına Yakıştıramıyoruz'

“BÖLGEDE NE ABD’YE NE DE RUSYA’YA TEHDİT VAR”
 
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından daha önce Telafer ve Sincar bölgelerinde bölücü terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonları ve “Aynısını bir gece ansızın nerede ne görürsek oraya da gelebiliriz” dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu yapmazsak bize olan tehdit devam edecektir. Bu bölgede ne ABD’ye tehdit var, ne Rusya’ya tehdit var, tehdit bize, tehdit o ülkenin kendi insanlarına. Peki, tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? Eğer bir iyilik yapacaklarsa, şu anda biz ABD ile NATO’da beraberiz. Dolayısıyla NATO’da ittifak hâlinde olduğumuz böyle güçlü bir ülke, herhâlde güçlü bir ortağıyla bu bölgede çok daha farklı adımları bizimle atmalı. Asla biz terör örgütünü Amerika’nın yanına veya Amerika’yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz, bunu doğru da bulmuyoruz. Aynı şeyi Sayın Putin’e de söylediğim için burada da söylüyorum; Rusya’ya da yakıştıramıyoruz. Çünkü onun da bunlarla birlikte hareket etmesini veya edeceğine inanmıyoruz. Nitekim bunu kendileri de bize zaman zaman ifade ettiler. Dolayısıyla, bu ziyaretimizde ben bunların büyük ölçüde inşallah hallolacağına inanıyorum. Ve şu ana kadar gelen bütün bilgileri adeta dedikodu mesabesinde görmek istiyorum. Bunun altını biraz özenle çiziyorum, öyle görmek istiyorum. Ve bu ziyaretin de bu noktada inşallah bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum.”
 
“ABD’DE HÂLEN BİR GEÇİŞ SÜRECİ YAŞANIYOR”
 
Çin’in ardından yapacağı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ziyareti kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede götüreceği yeni belgelerin ve sunacağı yeni bilgilerin olup olmayacağı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’deki terör örgütlerine yönelik yeni operasyonlarının olup olmayacağının yanı sıra ABD’deki FETÖ elebaşının iadesi ile ilgili değerlendirmesinin sorulduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle tabii bildiğiniz gibi bu ara bir öncü ekibi Amerika Birleşik Devletleri’ne göndermiştik ve bu sorunuzdaki içeriği ihtiva eden konularda oralarda bazı ön görüşmeleri yetkililerle yaptılar ve heyetimiz döndü. Şimdi de tabii biz en üst düzeyde Sayın Trump’la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır, bu bakımdan önemli” diye konuştu.
 
Daha önce yaptığı bir basın toplantısında, Trump yönetimi ile Türkiye’nin Suriye bağlamındaki ilişkileri ile ilgili “Şu ana kadar yazılı-görsel medyada yer alan bütün ifadeleri, yaklaşımları çok da önemsemiyorum” dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda ABD’de hâlen bir geçiş sürecininin yaşandığına işaret ederek, “Bu geçiş sürecini yaşaması sebebiyle de bizim burada çok daha dikkatli, çok daha hassas olmamız gerekir” dedi. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ