10 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

10Ağustos tarihinde geçmiş yıllarda gerçekleşen önemli olaylar ve dönüm noktalarıyla birlikte geçmişin sayfalarında derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

10 Ağustos tarihinde gerçekleşen önemli olaylar ve dönüm noktalarıyla birlikte geçmişin sayfalarında derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Geçmişin sayfalarında gerçekleşen bu dönüm noktaları, tarih boyunca insanlık için önemli etkiler yaratmış ve geleceğimizi şekillendirmiş olaylar arasında yer alıyor. 9 Ağustos tarihinde yaşanan gelişmeleri Kayseri Anadolu Haber olarak hazırladık...

10 Ağustos 2014

12. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonucunda Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçildi

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir. Seçim Recep Tayyip Erdoğan'ın, 10 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesiyle sonlanmıştır. Seçim tarihi, Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilk turu 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci tura kalması durumunda ise ikinci oylama 24 Ağustos 2014 Pazar günü olarak belirlendi. Yurt dışında yaşayan Türkler için bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri ilk tur için 31 Temmuz-3 Ağustos 2014, ikinci tur seçimi ise 17-20 Ağustos 2014 olarak açıklandı.

10 Ağustos 2003

Yuri İvanoviç Malençenko uzayda evlenen ilk insan oldu

Yuri Ivanovich Malenchenko emekli bir Rus kozmonottur. Malenchenko, 10 Ağustos 2003'te Teksas'ta bulunan Ekaterina Dmitrieva ile uzayda evlenen ilk kişi oldu.

10 Ağustos 1994

Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1b Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden fırlatıldı

Türksat 1B, Türkiye'nin ilk başarılı fırlatılmış ve yörüngeye oturmuş uydusu olup 1994-2006 yılları arasında aktif hizmet vermiş olan TÜRKSAT A.Ş. tarafından işletilen yapay bir iletişim uydusudur. 10 Ağustos 1994 tarihinde fırlatılmış ve 1994 yılında hizmete girmiştir. Üretimi Alcatel Alenia Space Industries tarafından yapılmıştır. 16 Ku transponder; 6 geniş bant 72 MHz ve 10 dar bant 36 MHz'lik iletişim özelliklerine sahiptir.Türkiye, Avrupa, Orta Asya'yı kapsama alanına almaktadır.12 yıllık görevinin ardından 2006 yılında, 31.3° Doğu boylamındaki görevi sona ermiştir.

10 Ağustos 1954

Murat Güler Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk yüzücüsü oldu

Murat Güler, Türk yüzücüdür. Kariyerini sonlandırmış olup, Manş Denizi'ni geçen ilk Türk yüzücüdür. Murat Güler Belçika'daki eğitimi sırasında Daily Mail gazetesinin düzenlediği yarışmaya katılarak, Manş Denizi'ni geçme amacıyla girişimde bulundu. 8 Ağustos 1950 tarihindeki ilk denemesinde 21 saat 15 dakika boyunca denizde kalan Güler, ikinci denemesini gerçekleştirdiği 5 Eylül 1950 günü ise 21 saat yüzdükten sonra İngiltere sahiline 2 mil kala denizden çıktı.10 Ağustos 1954'teki denemesinde ise denizi, 16 saat 50 dakikada yüzerek geçmeyi başardı. Fransa sahillerindeki Calais'den denize giren ve İngiltere'nin sahil kenti Dover'a kadar yüzen Murat Güler, böylece Manş Denizi'ni geçen ilk Türk oldu. Bu başarısıyla 1954 yılında Türkiye'de Yılın Sporcusu seçildi.

10 Ağustos 1920

I. Dünya Savaşı: Sevr Antlaşmasını imzalandı

Sevr Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükûmeti arasında 10 Ağustos 1920'de Fransa'nın başkenti Paris'in 3 km batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi'nde (Musée National de Céramique) imzalanmış antlaşmadır. Antlaşma imzalandığı dönemde devam eden Türk Kurtuluş Savaşı'nın sonucunda Türklerin galibiyetiyle, bu antlaşma yerine 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanıp uygulamaya konulduğundan Sevr Antlaşması geçerliliğini kaybetmiştir. Sevr Antlaşması 433 maddeden oluşmaktaydı.

10 Ağustos 1920

Ankara'da Yenigün Gazetesi yayımlanmaya başladı

Yenigün, Türkiye'nin İzmir şehrinde yayınlanan günlük gazete. 2005 yılında Hamdi Türkmen tarafından kurulan bir yerel gazetedir. Gazetenin yayın merkezi Konak ilçesinde bulunmaktadır. Hâlen Yenigün TV adlı şirketle aynı gruptadır. 2008 yılının Eylül ayında Ümit İlker Tangal tarafından satın alınmıştır.

10 Ağustos 1915

Anafartalar Zaferi ve Conk Bayırı Muharebesi

6-10 Ağustos 1915 tarihleri arasındaki beş gün, Gelibolu Yarımadası üzerindeki bütün harp sahalarında muharebelerin yaşandığı her iki tarafın neredeyse bütün kuvvetlerini cepheye sürdüğü en kanlı ve buhranlı günler olmuştur. Neticede Çanakkale'deki İngiliz kuvvetlerinin beş yeni tümenle takviye edilmesine karar verilmişti. İlave kuvvetlerle Ağustos ayının ilk haftasında Gelibolu Yarımadası'ndaki İngiliz ordusu mevcudunu ikiye katlayarak 150 bine ulaşmıştı. Bu kuvvetle girişilecek Anafartalar-Conkbayırı-Kocaçimen harekatıyla Arıburnu bölgesindeki Türk kolordusu yerinden sökülerek bölgeye hakim olmak amaçlanmıştı.

10 Ağustos 1914

İngiliz donanmasından kaçan Alman Zırhlıları ''Goeben'' ve ''Breslau' Osmanlı Devleti'ne sığındı

Goeben ve Breslau'nun takibi, I. Dünya Savaşı'nın ilk günlerinde Akdeniz'de gerçekleşen, Britanya Kraliyet Donanması'na bağlı gemilerin Alman İmparatorluk Donanması gemileri SMS Goeben ve SMS Breslau'yu önlemeye çalıştıkları deniz muharebesi. Takip, kansız bir "muharebe" olmasına rağmen İngilizlerin başarısızlığı çok büyük siyasi ve askeri sonuçlara yol açtı. Kısa vadede, takibi komuta eden iki İngiliz amiralinin kariyerlerini sona erdirmiştir. Uzun vadede ise Amiralliğin İlk Lordu Winston Churchill, birkaç yıl sonra yazdığı anılarında Goeben'in Osmanlıları savaşa girmeye zorlayarak "bir geminin daha önce hiç getirmediği kadar fazla katliam, sefalet ve yıkım getirdiği" görüşünü dile getirmiştir.

10 Ağustos 1876

Padişah V. Murat akli dengesini yitirdiği gerekçesiyle tahttan indirildi

V. Murad, 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesidir. Babası Sultan Abdülmecit, annesi Megrel (Gürcü) asıllı Şevkefza Kadın Efendi'dir. Önceki Osmanlı padişahı Abdülaziz'in yeğeni ve sonraki Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in ağabeyidir. Sultan Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra onun yerine tahta geçmiş, 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 1876'da padişahlık makamından indirilmiştir.

10 Ağustos 610

Kur'an Kadir Gecesi İslam Peygamberi Muhammed Bin Abdullah'a inmeye başlandı

İslam dinine göre Kur'an Kadir Gecesi İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'a inmeye başlandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme