14 Eylül: Tarihte bugün ne oldu?
Bugün tarihte yaşanan gelişmeleri arşivlerden çıkarıp sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Geçmiş yıllarda 14 Eylül tarihinde yaşanan gelişmeleri sizler için derledik. Buna göre Singapur'un ilk başörtülü cumhurbaşkanı seçilirken Ahmet Budak hayatını kaybetti.
İşte tarihte yaşanan diğer gelişmeler...
14 Eylül 2017
SİNGAPUR'UN İLK KADIN DÜNYANIN İLK BAŞÖRTÜLÜ CUMHURBAŞKANI HALİME YAKUB
Singapur'un ilk kadın, dünyanın ise ilk başörtülü Cumhurbaşkanı Halime Yakub, ülkede 47 yıllık aradan sonra tekrar başa geçen azınlık Malay toplumuna mensup. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Singapur'da 6 yılda bir yapılan cumhurbaşkanı seçiminde, nüfusun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturan azınlık Malay toplumundan Halime Yakub, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.
14 Eylül 2016
AK PARTİ 1. SIRA ADAYI OLAN AHMET BUDAK, PKK'LI TERÖRİSTLERİN UZUN NAMLULU SİLAHLARLA DÜZENLEDİĞİ SALDIRI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ
Hakkari'de 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde AK Parti 1. sıra milletvekil adayı Ahmet Budak'ın katledilmesiyle ilgili davada biri çocuk 3 sanığa verilen hapis cezalarının gerekçeli kararında, Budak'ın AK Partili olması nedeniyle terör örgütü PKK tarafından sürekli hedef gösterilip tehdit edildiği belirtildi. Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Budak'ın şehit edilmesiyle ilgili, Sedat Tekin, Avni Özel ve suça sürüklenen çocuk M.Ç'ye "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kasten adam öldürmek", "terör örgütü propagandası yapmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "yağma" suçlarından verdiği hapis cezalarının gerekçeli kararını tamamladı.
14 Eylül 1999
YÖK REKTÖRLER KOMİTESİ ÜNİVERSİTE YERLEŞKELERİNDE AÇIK YA DA KAPALI ALANLARDA TÜRBANI YASAKLAYAN ORTAK KARAR ALDI
YÖK Rektörler Komitesi, üniversite yerleşkelerinde, açık ya da kapalı alanlarda türbanı yasaklayan ortak karar aldı. Kimlik kartındaki fotoğraf, derslikler, laboratuvarlar, sosyal tesis ve spor alanlarında da türban yasağı konuldu.
14 Eylül 1974
YILMAZ GÜNEY ADANA'NIN YUMURTALIK İLÇESİ YARGICI SEFA MUTLU'YU ÖLDÜRDÜ
Yılmaz Güney, 1974'te Endişe adlı filmi çekerken Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda Hakim Sefa Mutlu'yu öldürmekten tutuklandı. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava sonucu 13 Temmuz 1976'da 19 yıl hapse çarptırıldı. Isparta Yarıaçık Cezaevi'nde 5 yıl yattıktan sonra 9 Ekim 1981'de bir günlük izinle çıktı. Ardından Fransa'ya kaçarak hayatının geri kalanını orada geçirdi. 1983 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılan Güney, 9 Eylül 1984 tarihinde kanserden hayatını kaybetti.
14 Eylül 1944
RADYO İSTASYONLARININ KURULMASI VE GENİŞLETİLMESİ YASASI ÇIKTI
Radyo istasyonlarının kurulması ve genişletilmesi yasası 1944'te çıktı. Anonim şirket olarak kurulacak özel radyo ve televizyon kuruluşları, Türk Ticaret Kanunu'nda ve diğer kanunlarda aranılan şartları da yerine getirmek suretiyle kurulurlar. Ancak, bunların hisse senetlerinin halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınmadan önce, RTÜK'ün onayının alınması gerekir. RTÜK'ün yayın lisansı verdiği bir kuruluş bu lisansı, yayın istasyonlarını ve şebekelerini, RTÜK izniyle, mevzuatın aradığı şartları taşıyan bir üçüncü kuruluşa devredebilir.
14 Eylül 1922
İZMİR'E BAĞLI BERGAMA İLÇESİ DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULDU
12 Haziran 1919'da Yunan ordusu tarafından işgal edilen ve Bergama'nın yiğit efeleri ve kahraman Türk ordusunun üstün mücadelesi ile 14 Eylül 1922'de özgürlüğünü kazanan Bergama'nın düşman işgalinden kurtuldu.
14 Eylül 1919
SİVAS'TA İRADE-İ MİLLİYE GAZETESİ YAYINLANMAYA BAŞLANDI
İrâde-i Milliye, İtilaf Devletleri'nin işgallerine karşı 1919'da Anadolu'da başlayan kurtuluş hareketinin ilk yayın organı olarak Sivas'ta çıkarılan gazete. Gazetenin çıkarılmasına Sivas Kongresi'nde karar verilmişti. İlk sayısı 3 gün sonra (14 Eylül 1919) çıkarılan gazetede niçin bağımsızlık savaşına girişildiği ve son durumun ne olduğu halka ve dünya kamuoyuna aktarılmış olduğu için bu yayın, Türk Kurtuluş Savaşı ve Türkiye tarihi açısından büyük önem taşır.