14'üncü sıradayız
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) tarafından hazırlanan 'Türkiye'deki Suriyeli Mültecilerin İllere Göre Dağılımı' grafiğine göre, Kayseri, Türkiye'de en fazla Suriyeli mültecinin yaşadığı 14'üncü il durumunda.
35 İLDE SURİYELİ YAŞIYOR
TÜRKSAM tarafından 4 Ağustos tarihinde hazırlanan grafiğe göre, Türkiye'de 35 ilde Suriyeli mülteci yaşıyor. Kayseri bu iller arasında 14'üncü sırada yer alıyor. Sıralamada Kayseri'den önce; İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Konya, Kilis, Ankara, Kahramanmaraş, Mardin bulunuyor.
KAYSERİ'DE 80 BİN 333 SURİYELİ
İlk 3'te yer alan İstanbul'da 527 bin 749, Gaziantep'te 451 bin 962, Hatay'da 435 bin 845 ; Kayseri'de ise 80 bin 333 Suriyeli yaşıyor. Söz konusu 35 il arasında en az Suriyelinin yaşadığı iller ise; Erzincan (119), Iğdır (72), Tunceli (43), Artvin (38) ve Bayburt (24) yer alıyor.
5 BİNİ KAYIT DIŞI YAŞIYOR
Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Kayserili Suriyeliler Ensar Derneği Başkanı Uğurcan Yıldırım, resmî rakamların dışında ilde yaklaşık 5 bin civarında kayıt dışı Suriyeli yaşıyor. Kayıt dışı olmak, ülkeye kaçak yolla girmiş, çoğunluğu bekâr ya da Kayseri'ye gelip kimlik aldıktan sonra ülkesine dönüş için imza atmış ve Suriye'de aradığını bulamayında tekrar Türkiye'ye dönen mültecileri ifade ediyor. Ülkelerine gidip geri dönen mültecilere Göç İdaresi Müdürlükleri 5 yıl boyunca kimlik vermiyor.
EN FAZLA ESKİŞEHİR BAĞLARI, EN AZ TALAS VE HACILAR
Yıldırım, ilde en fazla Suriyelinin (40 bin civarında) Eskişehir Bağlarındaki Osmanlı, Selçuklu ve Danişment Mahallelerinde; bunun dışında ise Küçükmustafa, Sahabiye, Argıncık, Ambar, Yıldırım Beyazıt'ta; en az ise Talas ve Hacılar ilçelerinde yaşadıklarını söylüyor.
KAYSERİ'DE YAŞAMAKTAN MEMNUNLAR
Suriyeli mültecilerin Kayseri'de yaşamaktan memnun olduklarını dile getiren Yıldırım, bu durumun nedenlerini şöyle açıklıyor:
'Bir kere sevdikleri bir yer; ikincisi iş olanakları burada çok fazla; üçüncüsü insanlar onları misafir olarak kabul edip evlerini açıyor, iş veriyor; dördüncüsü de Kayseri'de Suriyelilere yardım götüren STK sayısı çok fazla.'
20 BİN CİVARINDA SURİYELİ SANAYİDE ÇALIŞIYOR
Özellikle sanayide çok fazla sayıda Suriyeli çalıştığına dair söylemlerin de doğruluğunu kabul eden Yıldırım, Kayseri'de 20 bin civarında Suriyeli işçinin sanayi bölgelerinde kalfalık, çıraklık, ustalık ve vasıfsız işçi statülerinde çalıştığını ifade ediyor. Yıldırım, 'Bunu iki türlü düşünmek lazım. İlki, Suriyeliler ucuza çalıştığı ve her türlü işi yapmayı kabul ettikleri için çalışan sayıları bu kadar fazla. İkincisi de, ucuza çalışmalarından dolayı işverenler tarafından tercih ediliyorlar. Sonuçta arz-talep gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Örneğin oto sanayide de çok fazla Suriyeli çalışıyor. Biz oradaki işverenle görüştüğümüzde, kesintisiz 12 yıl eğitimden dolayı çırak çalıştıramadıkları için mecburen Suriyeli çalıştırmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. ' diyor.
SURİYELİLERİN YÜZDE 95'İ KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR
Öte yandan kalifiye olan bazı Suriyelilerin de, ülkelerindeki diplomalarıyla ilgili denklik problemi yaşamalarından dolayı sanayideki vasıfsız işleri kabul etmek zorunda kaldıklarını belirten Yıldırım, 'Suriyeli çalışanların yüzde 95'i kayıt dışı çalışıyor. Bu da çok ciddi bir sorun. Sigorta işlemlerinin düzenlenmesi gerekiyor, çünkü iş kazalarından dolayı mağdur olan çok Suriyeli var.
BAZI SİYASÎLER TOPLUMSAL UZLAŞMAYI BOZUYOR
Yıldırım, Suriyelilerin yaşadığı en önemli üç probleme dair ise şu bilgileri veriyor:
'Bazıları halâ Suriyelileri kabul etmedi, bazı siyasîler kulis faaliyetleriyle geri gönderilmeleri için konuşuyor, bunlar da toplumsal uzlaşmayı bozuyor. İkincisi de eğitimle ilgili sıkıntılar var; çocuklar aile bütçesine katkı sağlamak için okula gitmiyor. Rakamlara baktığımızda ilkokulda okuma oranı yüzde 100'e varırken ortaokulda yüzde 50, lisede yüzde 20 ve üniversitede ise yüzde 0.5'e düşüyor. Üçüncü sorun da kayıtsız ve sigortasız çalışmaları.'
>ÖZEL HABER-SELMA KARA
YARIN: Kayseri'de Afgan mülteciler