17 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Tarihin her anı, dünyanın dört bir yanında önemli olayların ve dönüm noktalarının yaşandığı anılardır. Tarihte bugün ne oldu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Bugün de tarih sahnesinde önemli olaylara şahitlik ettiğimiz günlerden biri. Kayseri Anadolu Haber ailesi olarak tarihi olayları günlük servis ediyoruz. Peki bugün tarihte ne oldu? İşte detaylar...

17 Ağustos 2017

Antalya'da 700 yıllık anahtar bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Valiliğinin finansal desteğiyle restorasyon yapılan Mevlevihane Müzesi çalışmalarında yaklaşık 700 yıllık metal anahtara rastlandı. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlevihane ve çevresinde devam eden restorasyon ve arkeolojik kazılarda çeşitli bulgulara rastlandığını söyledi.Daha önceki kazılarda alanda özel bir kanalizasyon sisteminin yanı sıra Selçuklulara ait mezarlık bulunduğunu hatırlatan Karabayram, ayrıca kazılarda bezemeli ve motifli Selçuklu dönemine ait taşlara rastlandığını dile getirdi.

17 Ağustos 2016

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile kapatıldı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Kurum ve Kuruluşlara İlişkin Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye göre, TİB kapatıldı, Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın ve TİB'de görevli daire başkanlarının görevleri sona erdi.

17 Ağustos 2015

Aslı Çakır'a tarihi ceza

Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun (IAAF), 2012 Londra Olimpiyatları şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ile ilgili başvurusunu haklı bularak, doping yaptığı gerekçesiyle milli atleti 8 yıl müsabakalardan men etti. 2012 Londra Olimpiyatları'nda 1500 metrede altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin doping nedeniyle olimpiyatta ve Avrupa Şampiyonası'nda kazandığı madalyalar da geri alındı.

17 Ağustos 2011

Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT uzayda

Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT uzaya başarıyla fırlatıldı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu, Rusya Federasyonu'nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. Dnepr fırlatma aracında RASAT ile birlikte Nijerya, Ukrayna, İtalya ve ABD'ye ait toplam 7 uydu bulunuyordu. Bugünkü fırlatma, bu fırlatma aracının 17. ticari fırlatması oldu.

17 Ağustos 2011

T129 ilk uçuşunu yaptı

TUSAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, T129 "P6" prototipinin ilk uçuşunun, TUSAŞ test pilotları tarafından, TUSAŞ'ın Akıncı'daki tesislerinde planlanan zamanında ve başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Sabah saat 05.30'da havalanan helikopter, 90 dakika havada kalarak gerekli tüm testleri başarıyla tamamladı. TUSAŞ Test Pilotları Adnan Meral ile Gökhan Korkmaztürk, testten sonra, "Çok başarılı bir test uçuşu gerçekleştirdik" tespitinde bulundular.

17 Ağustos 2004

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğine Büyükelçi Yiğit Alpogan atandı

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpogan atandı.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpogan'ın atanmasını ilişkin kararnameyi onayladı. Söz konusu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Büyükelçi Alpogan, MGK'nın ilk sivil genel sekreteri oldu.

17 Ağustos 1999

Büyük Marmara Depremi'nde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur. Resmî raporlara göre 17.480 ölüm, 23.781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölü, ağır-hafif 100.000'e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişi evsiz kalmıştır. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddî kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.

17 Ağustos 1990

İncirlik Hava Üssü'nün kapıları ilk kez basına açıldı

İncirlik Hava Üssü (IATA: UAB, ICAO: LTAG), Adana ilinin İncirlik beldesinde bulunan bir hava üssüdür. Adana şehir merkezinin 8 km doğusunda ve Akdeniz'e 56 km mesafededir. Birincil olarak Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan üs, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Avrupa'da taktik nükleer silahlar bulunduran altı NATO üssünden biridir.1951 yılında inşaatına başlanan İncirlik Üssü, Aralık 1954'te Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı. İncirlik Hava Üssü'nde konuşlu birincil birim ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Üssü Kanat (39 ABW) 'dir. İncirlik Hava Üssü ile ilgili 57 Sertleştirilmiş uçak barınakları arasında bulunan bir 3.048 m (10.000 ft) -Uzun pisti vardır

17 Ağustos 1949

Erzurum Bingöl ve ilçesi Karlıova'da meydana gelen 6.7 şiddetindeki depremde 450 kişi öldü

1949 Karlıova depremi, 17 Ağustos 1949 tarihinde, yerel saatle 20:43'te Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Bingöl ili Karlıova ilçesinde meydana gelen deprem. Depremin büyüklüğü 6,7 Ms olarak ölçüldü. Depremde 450 kişi öldü, 3500 bina hasar gördü. Karlıova bölgesi Anadolu levhasının doğu ucunda, Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayının birleştiği noktada bulunur. Erzincan-Bingöl-Karlıova üçgeni Türkiye'nin aktif fay yoğunluğu en fazla olan alanıdır. Karlıova yöresi M.S. 11-2005 yılları arasında 88 deprem gerçekleşmiş, binlerce insan ölmüştür.

17 Ağustos 1915

Anafartalar Savaşı

Çanakkale'de sıkışan ve başarı sağlayamayan İngilizlerin, Suğla (Anafarta) körfezi kıyılarına çıkarma yapmaları ve Arıburnu'ndaki Türk kuvvetlerinin kuzey kanadını kuşatmak için harekete geçmeleriyle başlayan Anafartalar Savaşı'nda, Türk kuvvetleri başlangıçta hazırlıksız yakalandılarsa da, bölge yakınındaki 19. Tümen komutanı Albay Mustafa Kemal'in duruma kısa sürede el koyması ve İngilizleri bölge için ve Gelibolu Yarımadası için çok önemli olan Conkbayırı-Kocaçimen bölgesinde 7 Ağustos gecesi boyunca küçük bir kuvvetle durdurmayı başarması, harekatın gidişini hızla değiştirdi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme