2005'ten 2024'e Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nın Değişimi!
Kayseri Cumhuriyet Meydanı asırlar boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, hakimiyeti altına girdiği her devletten bir parça taşıyan Türkiye'nin sayılı meydanları arasında. Peki 2005'ten 2024'e Cumhuriyet Meydanı nasıl değişti?
Kayseri Cumhuriyet Meydanı, çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Cumhuriyet Dönemi eseri Bürüngüz Camii ve meydana oval biçimde inşa edilmiş otel binası, alışveriş merkezi ile hatırlarda kalan, Kayseri Kalesi ile zihinlere kazınan Türkiye'nin en büyük kent meydanları arasındadır. Bu tarihi meydanda birçok devlete ait eserleri görmek mümkündür.
Medeniyet Çemberi, Kayseri Meydanı!
Şehir merkezini adeta bir çember gibi saran kültür varlıkları görenleri kendisine hayran bırakıyor. Sahabiye Medresesi, Bürgünüz Camii, Kurşunlu Camii, Kapalıçarşı, Kayseri Kalesi, Saat Kulesi ve Atatürk Anıtı adeta şehir merkezinin etrafında bir kültür ve tarih çemberi oluşturmuş durumda.
İlk Görüntü 2005 Yılından…
Uydu fotoğraflarından 2005 yılına gidildiğinde görenleri duygulandıran görüntüler ortaya çıkıyor. 2005 yılında göze çarpan ilk husus ise geçtiğimiz yıllarda yıkımı gerçekleştirilen Kayseri Adliyesi, Valilik binası arkasında yer alan Kayseri Adliyesi, Kayseri halkına uzun yıllar hizmet etmiş ve yeni Adalet Sarayı binasının yapılması ile yıkılmıştı. Göze çarpan diğer değişiklikler ise meydanda tramvay olmaması olarak ön plana çıkıyor. Meydanda aynı zamanda günümüzde tören alanı olarak kullanılan anıtın bulunduğu yerin otopark olarak kullanılması ve Meydanın parçalı yol yapısı görenleri geçmişe götürüyor.
İkinci Görüntü 2013 Yılından…
Tarihler 2013 yılın gösterdiğinde ise Kayseri Cumhuriyet Meydanı modern yüzünü göstermeye başlıyor. Tramvay hizmetinin başladığı, kent meydanının otopark olarak kullanılan kısmına tören alanı ve Atatürk Anıtı yapıldığı dikkatleri kendine çekiyor. Kayseri'nin değişimi bununla da sınırlı kalmıyor özellikle tarihi Kayseri Kalesi içerisinde o dönem başlayan restorasyona ait izleri ve yıkılan Kale Çarşısı'ndan geriye kalanları görmek mümkün.
Üçüncü Görüntü 2018 Yılından…
2018 Yılına gelindiğinde özellikle modern görünüm kazandırma ve değişim hareketlerinin ilk meyvelerini verdiği rahatlıkla görülebiliyor. 2013 yılında boş bir arazi gibi görünen Kayseri Kalesi içerisinde restorasyon, çalışmalarının gerçekleştirilerek yeni binalar inşa edildiği açıkça görülebiliyor. Ayrıca Kayseri Adliyesi'nin de yıkımı gerçekleştirilmiş şekilde boş arazi haline geldiği görülüyor.
Dördüncü Görüntü 2020 Yılından…
Günümüze yaklaştıkça ve meydan çevresindeki değişimler sınırlı kaldıkça belirgin bir değişim gözlemlemek, mümkün olmuyor.
Beşinci ve Son Görüntü 2024 Yılından…
2020 Yılı ile pek bir değişikliğin göze çarpmadığı meydanda, yeşil ve oturma alanlarındaki artış dikkat çekiyor.
Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nın genel olarak tarihsel gelişim içeresinde, büyük bir yapısal değişiklik geçirdiği, bu değişimin 2005 yılında başladığı ve genel hatlarıyla 2018 yılına kadar sürdüğü, sonrasında ise daha sınırlı değişimlerin yaşandığını söylemek doğru olacaktır.