2025 asgari ücretinde beklenen artış …

Asgari ücretle ilgili gözler, Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na çevrildi. 2025 yılı asgari ücretine dair kulislerde geçen rakamlarda kendisini göstermeye başladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de..

Türkiyede, asgari ücretle ilgili gözler, Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na çevrildi. 2025 yılı asgari ücretine dair kulislerde 23 bin ile 25 bin lira arası rakamların gündemde olduğu konuşuluyor.

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmaması, Ocak ayındaki artış beklentisini yükseltti. Ekonomik hesaplamaların yapılmaya başlandığı bu günlerde analizlerin Aralık ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

Hazırlıklar devam ederken AK Parti'ye yakın kaynaklar, Meclis'in yoğun çalışma programı nedeniyle, yıl sonuna kadar ekonomiyle ilgili kapsamlı bir torba teklifinin gündemde olmayacağını belirtiyor. Ekonomi yönetimi, Orta Vadeli Program'a (OVP) göre 2025 yılı enflasyonunu yüzde 17,5 olarak öngörse de, bu oran Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda kabul edilirse asgari ücretin 19 bin 977 lira olacağı hesaplanıyor. Ancak, gerçekleşen enflasyon oranı yüzde 42'ye ulaşırsa asgari ücret 24 bin 142 lira düzeyine çıkacak.

Asgari ücretin 23 bin lira olması halinde artış oranı yüzde 35.27, 25 bin liraya çıkması durumunda ise yüzde 47.04 seviyesinde bir zam yapılmış olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada asgari ücretlinin enflasyona karşı korunacağını vurgulayarak, hükümetin vatandaşların alım gücünü korumaya yönelik önlemler alacağının altını çizerek, 'Geçen yıl izlediğimiz yol haritasını bu yıl da takip edeceğiz. Vatandaşımızın refah seviyesini artırmak için kalıcı çözümler üretmeye kararlıyız' dedi. Işıkhan'ın açıklamaları, 25 bin lira düzeyindeki asgari ücret beklentisini güçlendirdi.

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 10 bin 8 lira olan asgari ücret, Temmuz ayında 11 bin 402 liraya yükseltilmişti. Bu yıl ise yüzde 65 artışla 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti.

Enflasyon artışı emekli maaşlarını ve memur maaşlarını da etkileyerek, emekliler direkt olarak bu oranda artış alacak. Memurlar ise toplu sözleşme ile aldıkları yüzde 10 zammın üzerine gerçekleşecek enflasyon farkını alacaklar. Ancak yasal bir düzenleme yapılmazsa, taban maaşı 10 bin 979 lira olan emekliler için artış sağlanmayacak. Bu durumda, ikinci yarıdaki enflasyon oranının yüzde 13,85 olması halinde maaşlar 12 bin 500 liraya ulaşacak.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme