28 Temmuz: Tarihte bugün ne oldu?

28 Temmuz tarihinde I. Dünya Savaşı başlarken, Naim Süleymanoğlu da şampiyon oldu. Peki tarihte başka hangi gelişmeler yaşandı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

28 Temmuz'da Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası'nda Türkiye şampiyon olurken, Hattuşaş Sfenksi Türkiye'ye iade edildi.

Ayrıca, Umut Operasyonu'na ilişkin davada Ferhan Özmen de ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı.

28 Temmuz tarihindeki gelişmeleri Kayseri Anadolu Haber olarak sizler için derledik...

28 Temmuz 2018

Valiler ilde, kaymakamlar da ilçede cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası oldu

Valilik ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle yönetmeliğe "Temsil" başlıklı "Vali ilde devletin ve Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası; kaymakam ilçede Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır." maddesi eklendi.

28 Temmuz 2012

Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası'nda Türkiye şampiyon oldu

Ankara Ostim Stadı'nda Mısır İşitme Engelliler Milli Takımı ile karşılaşan ay yıldızlılar, ilk yarısını 1-0 önde tamamladıkları maçı da aynı skorla kazanarak ilk kez dünya şampiyonu olmayı başardı.

28 Temmuz 2011

Kıbrıs-Rum kesiminde deniz üssündeki patlama sonrası ortaya çıkan kriz nedeniyle hükümet istifa etti

Kıbrıs Rum kesiminde Limasol yakınlarında bulunan Evengelos Florakis askeri üssünde sabah saatlerinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada ölenlerin sayısı 12'ye yükseldi. Patlama sonrasında Rum yönetimi Savunma Bakanı Kostas Papakostas ve RMMO Komutanı Korgeneral Petros Çalikidis istifa etti.

28 Temmuz 2011

Hattuşaş Sfenksi Türkiye'ye iade edildi

Türkiye'nin, Berlin Bergama Müzesi'nde sergilenen Hattuşaş Sfenksi'nin iadesi için yaptığı girişimler sonuç verdi. Sfenks yaklaşık 100 yıl sonra ait olduğu topraklara geri döndü. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, aslan figürünün sabah saatlerinde İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne ulaştığını söyledi. Günay, 1900'lü yıllarda Türkiye'de çalışan arkeologların on binlerce tarihî eseri, bakım ve inceleme için yurtdışına götürdüğünü, bunların bir kısmının 1930'lar ile 1980'ler arasında geri alındığını ama en önemli parçalardan biri olan Boğazköy Sfenksi'nin yıllardır Almanya'da kaldığını kaydetti.

28 Temmuz 2005

Umut Operasyonu'na ilişkin davada Ferhan Özmen ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı

Kamuoyunda 'Umut Davası' olarak bilinen ve Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi olayları kapsayan davada, sanık Ferhan Özmen'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

28 Temmuz 1992

Naim Süleymanoğlu şampiyon oldu

Barcelona'da yapılan 25. Olimpiyat Oyunlarında, halterci Naim Süleymanoğlu, 60 kiloda şampiyon oldu.

28 Temmuz 1946

İzmir Gazeteciler Cemiyeti kuruldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin amacı gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek ve yüceltmek şeklinde özetlenebilir. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 28 Temmuz 1946 yılında kurulmuştur.

28 Temmuz 1945

Empire State faciası

ABD Massachusetts Eyaleti'nde rutin olarak personel taşıyan Hava Kuvvetlerine ait B-25 Mitchell tipi bombardıman uçağı, kesif sis yüzünden New York üzerinde yönünü kaybetti. Yerel saat ile sabah 9.40'da Empire State binasına çarptı.
Uçak 78. ve 79. katlar arasında büyük bir delik açtı. Motorlardan biri, bina yüzeyine daldı sonra da diğer tarafa tepetaklak döndü. Bir heykeltıraşın çatı katı stüdyosunu caddenin ortasına doğru yıkarak yok etti. Patlamanın etkisiyle, asansör kabloları koptu. Kazada; uçaktaki 3 görevli ile binadan 11 kişi hayatını kaybetmişti.

28 Temmuz 1914

I. Dünya Savaşı başladı

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş. II. Dünya Savaşı'na dek Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından Osmanlı İmparatorluğunca "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri savaşa girinceye kadar savaş ABD'de Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Zamanın büyük güçleri iki tarafa ayrılarak savaşta yer almışlardır: İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri. Bu ittifaklar yeniden yapılanmış ve yeni devletlerin savaşa girmesiyle genişlemiştir. İtalya Krallığı'nın İtilaf Devletleri'ne geçmesinin asıl nedeni Fransa Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'ın İtalya Krallığı'nın kendi saflarında savaşa girmesi halinde savaşa henüz girmeyen Osmanlı İmparatorluğu'ndan toprak vereceğini söz vermesidir.

28 Temmuz 1808

III. Selim öldürüldü

III. Selim, divan edebiyatındaki mahlasıyla İlhami 28. Osmanlı padişahı ve 107. İslam halifesidir. 1807 yılında Nizam-ı Cedid ordusunun kaldırılmasını isteyen yeniçeriler Kabakçı Mustafa'nın önderliği altında ayaklandılar. III. Selim Nizam-ı Cedid ordusunu dağıtmak ve 29 Mayıs 1807 tarihinde de tahttan çekilmek zorunda kaldı. III. Selim'in yerine geçen amcaoğlu IV. Mustafa III. Selim'i tekrar kafese geri gönderdi. 28 Temmuz 1808 tarihinde III. Selim'i tekrar tahta çıkarmak amacıyla Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa saraya yaklaşırken III. Selim padişah IV. Mustafa'nın emriyle boğduruldu. III. Selim ile onu idam etmeye gelen yeniçeriler arasında büyük bir boğuşma geçtiği bilinmektedir.

28 Temmuz 1402

Osmanlı Devleti'nde Fetret Devri başladı

Fetret Devri, Bunalım Devri veya Fasıla-i Saltanat, Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezid'in beş oğlundan dördü arasındaki taht kavgaları nedeniyle 1402'den 1413'e kadar süren kargaşa dönemidir. Bu süreç Yıldırım Bayezid'in 1402'de Ankara Savaşı'nda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timur'a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıktı. Fetret Devri'nde birbirleriyle taht mücadelesine giren Yıldırım Bayezid'in oğulları Emir Süleyman, İsa Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmed'dir. Dağılan Osmanlı birliği, 1413 yılında, I. Mehmed (Çelebi Mehmet) tarafından yeniden sağlandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme